Iraanse gevangenen gedood tijdens protesten voor meer bescherming tegen corona

Iraanse gevangenen gedood tijdens protesten voor meer bescherming tegen corona

Persbericht

In Iran zijn naar schatting 36 gevangenen om het leven gekomen tijdens opstanden. Duizenden gevangenen in ten minste acht gevangenissen verspreid over heel Iran demonstreerden uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Ze eisen betere beschermingsmaatregelen. Bewakers en veiligheidsdiensten grepen hard in en gebruikten daarbij dodelijk geweld.

Kogels en traangas

In verschillende gevangenissen werd er met scherp geschoten en traangas ingezet om de protesten te onderdrukken. Hierbij kwamen naar schatting 35 gevangenen om het leven. Honderden anderen raakten gewond. Ook werden mensen die deelnamen aan de protesten in elkaar geslagen door bewakers. Dit zou hebben geleid tot een ander dodelijk slachtoffer.

“Het is vreselijk dat de Iraanse autoriteiten opnieuw naar dodelijk geweld grijpen om mensen het zwijgen op te leggen. In plaats daarvan zouden ze beter ingaan op de legitieme vragen om beschermd te worden tegen het coronavirus”, zegt Diana Eltahawy van Amnesty International.

“De folterpraktijken en het dodelijk geweld in de gevangenissen moeten onafhankelijk onderzocht worden. De veiligheidsdiensten moeten bevel krijgen om het gebruik van dit onwettig geweld te staken. Gevangenen die opkomen voor hun recht op gezondheid mogen niet gestraft worden.”

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten ook op om alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Een aantal mensen werden vrijgelaten maar de grote meerderheid van gewetensgevangenen zit nog vast. Dit zijn honderden mensen. De autoriteiten moeten ook overwegen gevangenen vrij te laten die in voorarrest zitten, of extra risico lopen om met corona besmet te raken.

Protest en hongerstakingen

In de afgelopen weken sloegen Iraanse gevangenen en hun familieleden alarm over het gebrek aan bescherming tegen het coronavirus in de gevangenissen. Verschillende gevangenen zouden besmet zijn geraakt met het virus. Veel gevangenen zijn uit protest in hongerstaking gegaan omdat de autoriteiten niet ingaan op het verzoek om meer mensen vrij te laten. De gevangenen willen ook meer testmogelijkheden, geschikte sanitaire producten en voorzieningen en de mogelijkheid tot quarantaine van mensen die mogelijk zijn besmet.

Tiener in de dodencel gedood

Danial Zeinolabedini stierf onder verdachte omstandigheden. Hij was ter dood veroordeeld voor een misdaad die hij beging toen hij minderjarig was. Hij nam deel aan protesten in de Mahabad-gevangenis in de provincie West-Azerbeidzjan. Op 30 maart werd hij overgebracht naar de Mianboad-gevangenis in dezelfde provincie. De volgende dag belde hij in paniek zijn familie op. Hij vertelde dat hij door bewakers was geslagen en smeekte zijn familie hem te helpen. Op 3 april kreeg zijn familie een telefoontje van de autoriteiten met de mededeling dat hun zoon zelfmoord had gepleegd en dat ze zijn lichaam moesten komen ophalen. Zijn familie gelooft dit verhaal niet: zijn lichaam zat vol snijwonden en blauwe plekken. Amnesty International heeft een foto ontvangen van het lichaam van Danial Zeinolabedini waarop tekenen van foltering te zien zijn.

Meer informatie