Iraans-Zweedse VUB-academicus ter dood veroordeeld na manifest oneerlijk proces

Iraans-Zweedse VUB-academicus ter dood veroordeeld na manifest oneerlijk proces

Persbericht

Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk de terdoodveroordeling tegen Ahmadreza Djalali vernietigen. Deze Iraanse urgentiearts en academicus studeerde en gaf les aan de Vrije Universiteit Brussel en ook in Italië en in Zweden. 

Zeynab Taheri, een van de advocaten van Dr. Djalali, vertelde aan Amnesty International dat de terdoodveroordeling er kwam voor de aanklacht “verderving van de aarde” (ifsad fil-arz) en dat er ook een boete van 200,000€ werd opgelegd. Het verdict dat werd getoond aan een van de advocaten, beweert dat Dr. Djalali samengewerkt zou hebben met de Israëlische overheid en dat die overheid hem zou hebben geholpen om een verblijfsvergunning te krijgen in Zweden.

“Ahmadreza Djalali werd ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces dat nog maar eens toont dat de Iraanse autoriteiten lak hebben aan de rechtsstaat en vasthouden aan de doodstraf,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het bewijs dat werd aangeleverd toont niets anders dan een academicus die vreedzaam zijn beroep tracht uit te oefenen. Als Dr. Djalali werd veroordeeld voor het vreedzaam uitoefenen van zijn beroep en zijn recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, moeten de autoriteiten hem zonder voorwaarden en onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen.”


“Het is absurd dat de Iraanse autoriteiten de academische banden die Djalali heeft met Europese universiteiten en landen zien als bewijs tegen hem. Vooral op een moment dat de Iraanse autoriteiten zelf actief de band met EU-lidstaten proberen te versterken.” 


 

 

Ahmadreza Djalali werd in april 2016 gearresteerd door agenten van het Ministerie voor Inlichtingen en werd zeven maand vastgehouden zonder toegang tot een advocaat, drie daarvan in eenzame opsluiting. Zelfs na die periode, werden verscheidene door Dr. Djalali gekozen advocaten door het gerecht geweigerd.

In een opname van zijn stem die op YouTube werd gepubliceerd op 22 oktober, zegt Ahmadreza Djalali dat, toen hij in isolement werd gehouden, hij werd gedwongen om “bekentenissen” af te leggen voor een videocamera door verklaringen voor te lezen die zijn ondervragers hadden opgesteld. Dr. Djalali zegt verder dat hij onder intense druk werd gezet door psychologische foltering en bedreigingen, onder meer over zijn kinderen en dat hij moest bekennen een “spion” te zijn voor een “vijandige overheid”. In de opname beweert hij ook dat hij vervolgd wordt voor zijn wetenschappelijke overtuigingen. Hij ontkent alle aantijgingen.

“Het is absurd dat de Iraanse autoriteiten de academische banden die Djalali heeft met Europese universiteiten en landen zien als bewijs tegen hem. Vooral op een moment dat de Iraanse autoriteiten zelf actief de band met EU-lidstaten proberen te versterken,” aldus Wies De Graeve. “Sinds zijn arrestatie in april 2016 hebben meerdere Europese autoriteiten opgeroepen voor zijn vrijlating. Ook Didier Reynders en Geert Bourgeois hebben zich al bezorgd getoond over de zaak. Dit vonnis moet ook voor hen het signaal zijn om de inspanningen op te drijven.”

Vida Mehrannia, de echtgenote van Ahmadreza Djalali, leeft in Zweden met hun twee kinderen. Ze vertelde aan Amnesty International dat zijn fysieke en psychische gezondheid ernstig achteruit zijn gegaan sinds zijn aanhouding en voegt eraan toe: “We roepen op tot zijn vrijlating omdat hij geen enkel misdrijf heeft gepleegd.”