Afbeelding
Inheemse Mexicaanse man na tien jaar vrij
Goed nieuws

Inheemse Mexicaanse man na tien jaar vrij

11 januari 2010

Amnesty International is blij met de vrijlating van een inheemse Mexicaan die bijna 10 jaar was opgesloten na een oneerlijk moordproces. Ricardo Ucán Ceca van Yucatán werd op 31 december 2009 vrijgelaten. Hij zat sinds juni 2000 in de cel.

Ricardo Ucán Ceca verstond en sprak slechts een beetje Spaans en kon niet lezen of schrijven. Toch kreeg hij tijdens zijn proces geen vertaler en de advocaat die hem aan aangewezen was, had hem niet goed verdedigd.

Ricardo Ucán Ceca beweerde dat hij zijn buurman vermoordde uit zelfverdediging, maar de rechtbank verklaarde hem schuldig aan moord met voorbedachte rade en stuurde hem voor 22 jaar de gevangenis in. "Door de zaak nu op te helderen, erkent de Mexicaanse overheid de discriminatie en onrechtvaardigheid die Ricardo Ucán zijn aangedaan", zegt Kerrie Howard, directeur van het Amerika-programma van Amnesty International.

De Mexicaanse grondwet garandeert het recht op een vertaler voor de inheemse bevolking, maar Ricardo Ucán was niet erkend als een inheems persoon.

In 2008 aanvaardde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten zijn rechtzaak en in november 2009 hield de Commissie een hoorzitting waarin Mexicaanse mensenrechtenorganisaties bewijzen aanbrachten van discriminatie en een oneerlijk proces voor Ricardo Ucán. De Mexicaanse overheden betwistten dit bewijs, maar stemden in de zaak op te lossen, wat resulteerde in de vervroegde vrijlating van Ricardo Ucán.

Sinds zijn veroordeling voerden Amnesty International en lokale mensenrechtenorganisaties actie voor Ricardo Ucán om hem een eerlijk proces te geven en om deze oneerlijkheid ongedaan te maken. Zijn rechtzaak stond in het rapport Laws without justice van Amnesty International uit 2007 als voorbeeld van de discriminatie van de inheemse bevolking in het Mexicaans rechtssysteem.

Amnesty International roept de Mexicaanse overheid op er voor te zorgen dat openbare aanklagers, advocaten van de verdediging en rechters het recht van inheemse mensen op een eerlijke proces steunen en de wet beschermen. Vooral de overheid moet verzekeren dat processen in de taal van de inheemse beklaagden gebeuren of voor hen vertaald worden en dat ze altijd toegang hebben tot een goede verdediging.

Lees ook

Meer nieuws