Inheemse gemeenschap veegt plannen mijngigant van tafel

Inheemse gemeenschap veegt plannen mijngigant van tafel

Goed nieuws

De inheemse gemeenschap van de Indiase Niyamgiri-heuvels, de Dongria Kondh, heeft met een overweldigende meerderheid de plannen om een bauxietmijn op hun heilige land te exploiteren geweigerd.

Deze uitkomst is een ongekende overwinning voor de rechten van de Indiase inheemse volkeren en een klap in het gezicht van de mijngigant Vedanta Resources.

Alle twaalf dorpen die officieel zijn geconsulteerd door de autoriteiten in de deelstaat Odisha hebben de plannen voor een bauxietmijn op hun land van tafel geveegd. Het nieuws komt op het moment dat in Londen de jaarlijke algemene vergadering wordt gehouden van het in Groot-Brittannië geregistreerde mijnbedrijf Vedanta Resources.

Eerder al, op 18 april 2013, besloot het hooggerechtshof dat de definitieve beslissing voor de bouw van de bauxietmijn bij de gemeenschap zelf ligt.

Vedanta uitgespeeld in de Niyamgiri-heuvels

Nu de Dongria Kond zich met zo'n overweldigende meerderheid heeft uitgesproken betekent dat met zekerheid het einde van Vedanta's plannen om in de Nyamgiri-heuvels een mijn te exploiteren. De plannen hadden de economische, sociale en culturele rechten van de gemeenschappen geschonden en vrijwel zeker ook de rechten van de inheemse volkeren in het gebied.

"De Dongria Kond streed meer dan tien jaar tegen de komst van de mijn op hun land. Eindelijk kunnen ze hun vrees voor grote schade aan hun leefomgeving en hun voortbestaan achter zich laten", zegt Ramesh Gopalakrishnan van Amnesty International die als waarnemer in het gebied aanwezig was.

"De aandeelhouders van Vedanta zouden zich nu serieus af moeten vragen waarom het bedrijf aan de plannen voor het project bleef vasthouden ondanks dat ze wisten hoeveel schade ze de inheemse gemeenschappen konden berokkenen".

Lees verder in het Engelstalig persbericht India: Defeat for Vedanta as indigenous community rejects mine plans

hier niet op duwen