Indonesië: onderzoek naar laster opgeschort

Indonesië: onderzoek naar laster opgeschort

Goed nieuws

De Indonesische politie heeft haar onderzoek naar een klacht wegens laster tegen de mensenrechtenactivist Haris Azhar opgeschort. Er loopt momenteel daarentegen een onderzoek naar zijn beweringen over de banden tussen ambtenaren van de veiligheids‑ en ordehandhavings­diensten en drugshandelaars.

Op 11 augustus werd het onderzoek naar een op 2 augustus ingediende klacht tegen Haris Azhar wegens laster opgeschort. Haris Azhar werd door de Indonesische nationale politie, het Indonesische leger en het Indonesische nationale narcotica-agentschap beschuldigd van schending van de Wet op Handel in Elektronische Informatie van 2008 wegens het posten op de sociale media van een artikel dat ambtenaren van de veiligheids‑ en ordehandhavingsdiensten in verband bracht met corruptie in verband met drugshandel.

Haris Azhar's artikel was gebaseerd op een interview met de veroordeelde drugshandelaar Freddy Budiman dat werd gepubliceerd op 28 juli, één dag voor de executie van die laatste samen met 3 andere gevangenen die eveneens waren veroordeeld wegens drugsgerelateerde misdrijven.

Op 11 augustus gaf de Indonesische president Joko Widodo aan het hoofd van de Indonesische nationale politie de opdracht een onafhankelijk team samen te stellen met het oog op een onderzoek naar de aantijgingen tegen bedoelde ambtenaren van de veiligheids‑ en ordehandhavingsdiensten. Het onderzoek is momenteel lopende.