Indiase journalist Yadav vrijgelaten

Indiase journalist Yadav vrijgelaten

Goed nieuws

De journalist Santosh Yadav uit India is op donderdag 9 maart vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat sinds september 2015 vast voor verzonnen aanklachten. Als voorwaarde voor zijn vrijlating moet hij zich nu elke dag melden bij de politie en mag hij de stad niet uit.

Yadav schreef over seksuele intimidatie door de politie van inheemse Advasi-vrouwen in de Indiase staat Chhattisgarh. De politie pakte hem op, omdat hij lid zou zijn van een verboden communistische partij en betrokken zou zijn bij een moord. Hij kon hierdoor worden veroordeeld tot tien jaar cel.

Samen met medegevangenen protesteerde Yadav tijdens zijn gevangenschap tegen het slechte eten dat zij kregen. De politie sloeg hen daaropvolgend met een wapenstok. Yadav moest hierdoor naar het ziekenhuis en werd beschuldigd van ordeverstoring.

Amnesty voerde actie voor Santosh Yadav. Na zijn vrijlating zei hij: ‘Ik wil Amnesty vanuit de grond van mijn hart bedanken. Niemand steunde me, niemand kwam me opvangen in de gevangenis. De manier waarop journalisten worden vastgezet maakt het op dit moment niet erg motiverend om dit werk te doen.’

hier niet op duwen