Afbeelding
Indiase dokter Binayak Sen vrij op borg
Goed nieuws

Indiase dokter Binayak Sen vrij op borg

27 mei 2009

Dr. Binayek Sen, die twee jaar als gewetensgevangene in de Indiase gevangenis zat, is op 26 mei vrijgelaten op borg. Dit werd hem door het Hooggerechtshof toegekend.

Amnesty International is tevreden met de vrijlating, maar gelooft dat de aanklachten tegen hem ongegrond en politiek gemotiveerd zijn. Amnesty International heeft nogmaals aan de Indiase autoriteiten gevraagd om de aanklacht in te trekken.

Dr. Sen zat in de Raipur gevangenis in de centrale Indiase staat Chhattisgarh. Hij bedankte Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties voor de acties die zij gevoerd hebben voor zijn vrijlating. Hij zei dat hij de mensenrechten in Chhattisgarh zou blijven verdedigen ondanks de doodsbedreigingen die hij al gekregen heeft van ‘overheidsactoren en niet-overheidsactoren’.

De 59-jarige dokter is een pionier in de gezondheidszorg in gemarginaliseerde en inheemse gemeenschappen in Chhatisgarh. Daar zijn de laatste zes jaar verschillende onenigheden geweest tussen de staatspolitie en Maoisten.

Op 14 mei 2007 werd hij gearresteerd op basis van politieke gemotiveerde aanklachten nadat hij een ontmoeting had met een gevangen leider van een verboden Maoistische organisatie. De bedoeling was dat hij zou stoppen met zijn mensenrechtenwerk.

Dr. Sen werd gedurende 7 maanden vastgehouden zonder aanklacht. Borgtocht werd hem geweigerd en 3 weken lang onderging hij een eenzame opsluiting. Vele van de aanklachten tegen hem stammen af van wetten die ingaan tegen het internationale recht. De herhaaldelijke vertragingen in het behandelen van zijn zaak verhoogt ook de twijfels over de eerlijkheid.

"Dr. Sen's opsluiting is een opvallend voorbeeld van hoe de Indiase regering de wetgeving rond veiligheid misbruikt om zich te richten op activisten", zegt Madhu Malhotra, vice-directeur van het Azië-Pacific programma. "De wetten laten misbruik toe omdat ze heel vage en veralgemenende definities bevatten van ‘onwettige activiteiten’."

Voorafgaand aan zijn arrest had dr. Sen kritiek geuit op de regering. Hij rapporteerde ook onwettige moorden op adivasis (een inheemse bevolkingsgroep) door de politie en door Salwa Judum. Dat is een privé-leger dat gesponsord wordt door de regering om de gewapende Maoïsten te bestrijden. De regering is er tot nu toe niet in geslaagd om een effectief en onpartijdig onderzoek in te stellen naar deze onwettige moorden.

Lees ook

Meer nieuws