India: Hooggerechtshof Orissa verwerpt uitbreiding van Vedanta aluminiumfabriek

India: Hooggerechtshof Orissa verwerpt uitbreiding van Vedanta aluminiumfabriek

Goed nieuws

Op 19 juli 2011 bevestigde het Hooggerechtshof van Orissa de beslissing van de Indiase overheid om geen goedkeuring te geven voor de zesvoudige uitbreiding van de fabriek van Vedanta Aluminium in Lanjigarh.

Het Hooggerechtshof is van oordeel dat het project in strijd is met de milieuwetten van het land. Amnesty International dringt nu aan op een sanering van de aluminiumfabriek in de staat Orissa.

"Deze beslissing is enorm belangrijk voor de lokale gemeenschappen die deze uitbreiding aanvochten", aldus Madhu Malhotra, adjunct-directeur van het Asia-Pacificteam bij Amnesty International. "De fabriek, die vier jaar in gebruik is, voldoet niet aan de nationale en internationale normen met betrekking tot impact op milieu-, sociale en mensenrechten. De overheid moet onmiddellijk een sanering van de site bevelen en toezien op de gezondheid van de lokale gemeenschappen."

"Aan de fabriek ligt een rode modderpoel van 28 hectare die in april en mei al tweemaal is doorgebroken. Het ministerie van Milieu en Bossen moet een onafhankelijke audit laten uitvoeren om na te gaan of die wel in overeenstemming is met de Indiase wetten voor de bescherming van het milieu en de internationale normen."

Inwoners van 12 dorpen vlakbij de enorme fabriek - meestal inheemse Majhi Kondh Adivasi en Dalit gemeenschappen, die afhankelijk zijn van landbouw voor hun levensonderhoud - voeren reeds jaren campagne tegen de uitbreiding, omdat die nog verder hun land en water zou vervuilen.

Vedanta Aluminium is een dochteronderneming van Vedanta Resources (Verenigd Koninkrijk). Het Indiaas ministerie van Milieu en Bossen verwierp het uitbreidingsplan van de fabriek op 24 augustus 2010. Ook verwierp het de plannen van Sterlite India, een andere dochteronderneming van Vedanta Resources, en van het staatsbedrijf Orissa Mining Corporation, om bauxiet te ontginnen op Niyamgiri Hills nabij Lanjigarh omdat het van oordeel was dat het de bos- en milieu-wetten en de rechten van de Dongria Kondh Adivasi gemeenschappen zou schenden.

Sterlite India en Orissa Mining Corporation dienden hiertegen klacht in die nu wordt behandeld door het Nationaal Groen Tribunaal en het Hoogste Gerechtshof in India.

Lees meer

hier niet op duwen