''Ik zat in de gevangenis, maar de gevangenis zat nooit in mij''

''Ik zat in de gevangenis, maar de gevangenis zat nooit in mij''

Blog

''Ik zat in de gevangenis, maar de gevangenis zat nooit in mij''. Deze strijdvaardige woorden zenden een rilling door de bomvolle zaal Amnesty-activisten.

Aan het woord is Teodora del Carmen Vásquez (rechts op de foto) uit El Salvador. Ze is op bezoek bij Amnesty in Brussel. Slechts enkele maanden eerder kwam Teodora vrij nadat ze bijna 11 jaar in de cel zat omdat ze een miskraam kreeg. 

In El Salvador is abortus strikt verboden, ook wanneer het leven van de vrouw in gevaar is of in geval van verkrachting, incest of dodelijke afwijkingen bij de foetus. Door het strenge verbod is er een cultuur van achterdocht ontstaan. Vrouwen die een miskraam krijgen worden er vaak van verdacht een abortus gepleegd te hebben en kunnen veroordeeld worden voor moord.

Het overkwam Teodora in 2007. Teodora is 9 maanden zwanger wanneer ze onverwacht haar ongeboren kind verliest. De politie arresteert haar en ze wordt veroordeeld tot 30 jaar celstraf. 

Wereldwijde verontwaardiging

Amnesty-activisten wereldwijd zijn geschokt door wat Teodora overkomt en ze schieten in actie voor haar vrijlating.

In 2015 is ze één van de hoofdpunten tijdens onze wereldwijde Schrijfmarathon. In Vlaanderen is zangeres Eva De Roovere op dat moment ambassadrice van de Schrijfmarathon. Ze is bijzonder geraakt door het verhaal van Teodora en componeert samen met muzikant Daithi Rua een lied speciaal voor Teodora.

 

De vele duizenden acties werpen hun vruchten af: op 16 februari 2018 wordt Teodora vervroegd vrijgelaten.

Van verontwaardiging naar hoop

Enkele weken later, op 10 april, is de moedige Zuid-Amerikaanse vrouw in Brussel om haar verhaal te vertellen en de absurde abortuswetgeving in El Salvador aan te klagen. "Dat ik hier vandaag aan jullie mijn verhaal vertel, doe ik niet voor mezelf", zegt ze. "Ik doe het voor mijn vriendinnen, die vandaag nog altijd onterecht vastzitten in de gevangenis in El Salvador."

Vandaag zitten er nog minstens 27 andere vrouwen in de cel in El Salvador omwille van de strenge abortuswetgeving. Teodoras verhaal geeft ook hen hoop.

Actie voeren, je stem luid laten klinken en een brief schrijven, kunnen wel degelijk het verschil maken.

"Internationale hulp is het waardevolste wat ik en andere vrouwen in deze situatie kunnen krijgen", aldus Teodora. "Elk signaal van de buitenwereld bouwt aan een toren van hoop in ons. Elke handtekening die jullie zetten onder de petitie om me vrij te krijgen, maakte het verschil. Ik ben vandaag het toonbeeld van al jullie inspanningen. Ik ben een spiegel voor alle andere vrouwen die nog vastzitten."

Samen met Teodora blijven we ijveren voor een volledige afschaffing van het huidige abortusbeleid in El Salvador, en de onmiddelijke vrijlating van de nog opgesloten vrouwen.

Vecht mee tegen onrecht.

   

hier niet op duwen