Afbeelding
Hongkong: sluiting van kritische krant Apple Daily zwarte dag voor persvrijheid
Actueel

Hongkong: sluiting van kritische krant Apple Daily zwarte dag voor persvrijheid

23 juni 2021

De onafhankelijke krant Apple Daily kondigde vandaag aan dat het zijn werkzaamheden noodgedwongen moet staken in Hongkong. Het besluit volgt op de arrestatie van zes medewerkers in de afgelopen week en een huiszoeking van de redactie.

‘De gedwongen sluiting van Apple Daily is de zwartste dag voor persvrijheid in de recente geschiedenis van Hongkong. De krant is in feite verbannen door de overheid omdat het kritische artikelen publiceerde over de regering en voor het verslag doen van internationale discussies over ontwikkelingen in Hongkong’, zegt Yamini Mishra van Amnesty International. ‘Dit is een onacceptabele aanval op de vrijheid van meningsuiting.’

Computers en documenten in beslag genomen

Op 17 juni viel de politie met 500 man sterk het kantoor van de Apple Daily binnen en nam computers en documenten in beslag, sommige met daarop journalistiek materiaal. ‘Dit zal een rilling over de rug hebben bezorgd bij alle media die in Hongkong werken. Het is ook alarmerend voor lezers van wie de mediaconsumptie nu feitelijk wordt beknopt door de autoriteiten, net als dat gebeurt voor mensen op het vasteland van China’, zegt Yamini Mishra. ‘Het feit dat de autoriteiten de Nationale Veiligheidswet gebruiken om deze aanval mogelijk te maken, laat de zeer repressieve aard zien van deze wetgeving.’

Nationale Veiligheidswet

Volgens een woordvoerder van de politie in Hongkong werden leidinggevenden van de krant gearresteerd vanwege hun rol in de publicatie van meer dan dertig artikelen die andere landen oproepen om sancties in te stellen tegen Hongkong. De aanklacht luidt dat zij ‘samenspanden met een ander land of andere externe elementen om de nationale veiligheid in gevaar te brengen’ zoals beschreven in de Nationale Veiligheidswet die op 30 juni 2020 werd ingevoerd.

De krant Apple Daily werd in 1995 opgericht door Jimmy Lai. Hij werd vorig jaar augustus al gearresteerd en aangeklaagd op grond van de Nationale Veiligheidswet, op de dag dat er een eerdere politie-inval was op het redactiekantoor. Vorige week werden al activa in eigendom van de krant bevroren met een waarde van HK $ 18 miljoen (bijna 2 miljoen euro) waardoor personeel niet meer kon worden betaald en de sluiting onvermijdelijk werd.

Lees ook

Meer nieuws