Hongarije: nieuwe ngo-wet is doortrapte en berekende aanval op burgermaatschappij

Hongarije: nieuwe ngo-wet is doortrapte en berekende aanval op burgermaatschappij

Persbericht

Het Hongaarse parlement heeft de omstreden wet goedgekeurd die niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die buitenlandse financiëring ontvangen aan banden legt.

De nieuwe ngo-wet is alweer een nieuwe poging om critici in Hongarije de mond te snoeren. De wet zal het belangrijke werk van de maatschappelijke organisaties verder bemoeilijken, aldus Amnesty International.

Met de nieuwe wet moeten ngo's die financiële steun van meer dan 24.000 euro per jaar uit het buitenland ontvangen, zich registreren als een 'door het buitenland gesteunde organisatie'. Dit stigmatiserende label moet op elke publicatie opgenomen worden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze beboet of zelfs opgedoekt worden.

"Deze laatste aanval op het maatschappelijk middenveld is bedoeld om critici het zwijgen op te leggen. Het doet onheilspellend veel denken aan de draconische 'buitenlandse agenten'-wet in Rusland", zegt John Dalhuisen van Amnesty International.

"De autoriteiten hebben geprobeerd om deze wet te "verkopen" als noodzakelijk om de nationale veiligheid te beschermen, maar de echte bedoeling is overduidelijk: kritische ngo's worden gestigmatiseerd, in diskrediet gebracht en hun belangrijk werk wordt tegengewerkt," aldus John Dalhuisen.

Lees het Engelse persbericht.

hier niet op duwen