Hongarije: hof van beroep beveelt nieuw proces voor Ahmed H

Hongarije: hof van beroep beveelt nieuw proces voor Ahmed H

Persbericht

Gisteren, 15 juni 2017, oordeelde het hof van beroep in Hongarije dat het proces van Ahmed H moet worden overgedaan. Ahmed H werd tot tien jaar gevangenis veroordeeld omdat hij tijdens schermutselingen aan de grens tussen Servië en Hongarije met stenen had gegooid. Dit werd bestempeld als een "terreurdaad" onder de Hongaarse anti-terreurwetgeving.

"Dit is een belangrijke stap richting gerechtigheid voor Ahmed. De absurde straf die hij opgelegd kreeg, komt overduidelijk neer op misbruik van de anti-terrorisme wetgeving", Todor Gardos, onderzoeker van Amnesty International.

"De beslissing van het hof wijst er duidelijk op dat het bewijsmateriaal tegen Ahmed H niet door de eerste rechter werd onderzocht en suggereert dat hij onrechtmatig zou zijn veroordeeld", aldus Gardos.

"Het gooien van wat stenen kan toch niet serieus worden gelijkgesteld met terrorisme? Het nieuwe proces is een kans om ervoor te zorgen dat de anti-terreurwetten nooit nog zo misbruikt worden". 

"Er is nu geen reden meer om Ahmed H in voorarrest te houden", aldus Gardos. "Hij moet nu snel vrijgelaten worden en een eerlijk proces krijgen."