Hoger beroep Pussy Riot: geen gerechtigheid

Hoger beroep Pussy Riot: geen gerechtigheid

Persbericht

Een van de drie leden van de Russische punkband Pussy Riot is vandaag in Moskou in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken. De straffen van de andere twee vrouwen werden door de beroepsrechtbank gehandhaafd.

Amnesty International vindt dat de drie vrouwen ten onrechte zijn vervolgd voor het zingen van een anti-Poetinlied in een Moskouse kerk. De voorwaardelijke vrijspraak van Ekaterina Samutsevitch is weliswaar welkom, maar de zaak druipt nog altijd van de onrechtvaardigheid.

Van de andere twee leden van de band, Maria Alekhina en Nadezhda Tolokonnikova, is de straf van twee jaar strafkolonie in hoger beroep gehandhaafd. Zij zijn gewetensgevangenen, die uitsluitend vastzitten omdat ze op vreedzame wijze uitkwamen voor hun mening.

Amnesty veroordeelt uitspraak

David Diaz-Jogeix van Amnesty's Internationaal Secretariaat in Londen veroordeelt de uitspraak in sterke bewoordingen: 'Niemand hoeft zich voor de gek te laten houden: vandaag is er geen gerechtigheid geschied. De Russische regering heeft de laatste maanden vele nieuwe beperkingen op de vrijheid van meningsuiting ingevoerd. Deze uitspraak laat eens te meer zien dat de Russische rechterlijke macht weinig bescherming biedt aan degenen die ze tegenover zich vinden. De vrouwen hadden nooit vervolgd mogen worden. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.'

Lees het Engelstalige persbericht Pussy Riot: Russian court orders conditional release of one, other two jailed

hier niet op duwen