Afbeelding
HET VERZAMELEN VAN DATA: HULPMIDDEL OM GEWELD TEGEN VROUWEN TE BEËINDIGEN
Uit de beweging

HET VERZAMELEN VAN DATA: HULPMIDDEL OM GEWELD TEGEN VROUWEN TE BEËINDIGEN

11 april 2016

Geweld tegen vrouwen is niet enkel een nationaal probleem maar ook een die over de grenzen heen gaat, transnationaal.

Op Europees niveau wist men hoeveel vrouwen er sterven in elke lidstaat maar er waren geen data beschikbaar die kon aantonen hoeveel vrouwen er stierven ten gevolge van gendergerelateerd geweld en meer bepaald welk type geweld (huiselijk geweld, verkrachting).

Om geweld tegen vrouwen te verminderen of te beëindigen, moeten we eerst de omvang van het fenomeen begrijpen. Volgens het Europese instituut voor gendergelijkheid (EIGE) zijn kwalitatieve gegevens daarin een noodzakelijk goed. Daarom is het EIGE sinds 2014 bezig om resultaten te publiceren van hun studie die overheidsdata in kaart probeert te brengen op basis van gegevens van de 28 EU-lidstaten met betrekking tot gendergerelateerd geweld. Deze studie verdeelt het geweld in vijf categorieën, nl. alle soorten seksueel geweld binnen een intieme relatie, seksueel geweld daarbuiten met name verkrachting, seksuele aanranding, seksuele aantijgingen en stalking. Daarnaast worden er vijf sectoren onder de loep genomen: politie, justitie, volksgezondheid, sociale diensten en ‘andere’ (overheidsdiensten of onafhankelijke instituten).

In eerste instantie toonde hun studie aan dat de beschikbare gegevens van de lidstaten niet worden verzameld voor statistische doeleinden maar eerder dienen als intern hulpmiddel voor instituten en instanties om toezicht te houden op hun eigen activiteiten. Deze gegevens kunnen niet meteen de draagwijdte berekenen van gendergerelateerd geweld omdat nog te veel incidenten niet worden gerapporteerd. Ten tweede heeft de meerderheid van de data enkel betrekking op 3 van de 5 categorieën van geweld, nl. huiselijk partnergeweld, verkrachting en seksuele aanranding. Ten derde wordt er maar in de helft van de lidstaten de leeftijd, het geslacht van het slachtoffer en van de dader als ook de relatie tussen beiden opgenomen in databases van politiediensten, wat te weinig is. Ten slotte wordt er een kloof gecreëerd door de bestaande substantiële verschillen in juridische definities van verschillende types van gendergerelateerd geweld. Deze punten maken het moeilijk om de verschillende types te onderscheiden en vergelijkingen te maken over de lidstaten heen.

Daarom heeft nu EIGE twaalf goede praktijken geïdentificeerd van tien EU-lidstaten met betrekking tot methodieken voor het verzamelen van gegevens. Ze heeft deze onderverdeeld in drie categorieën:

  • Politie en strafrecht;
  • Gezondheid en sociale diensten;
  • Vrouwelijke genitale verminking.

De bestaande gegevens en informatie werden gelanceerd op de nieuwe database Gender Statistics Database.

In het kader van ons nationaal actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld, lijkt het ons nuttig dat de Belgische overheid eens een kijkje neemt naar deze goede praktijken. Het NAP heeft onder andere tot doel om kwalitatieve en kwantitatieve gegevens te verzamelen en dit over verschillende werkgroepen en instanties heen.

Bronnen:

Auteur: Themateam Vrouwenrechten

Lees ook

Meer nieuws