'Help me mijn man terug te brengen'

'Help me mijn man terug te brengen'

Blog

Blog door Vida Mehrannia - Zweden

Dr Ahmadreza Djalali is een in Iran geboren Zweed. Hij is arts en lector in de rampengeneeskunde. Op 25 april 2016 werd hij opgepakt in Iran. Sindsdien zit hij in de Evin-gevangenis in Teheran.

Toen hij in de isolatiecel zat, werd hij onderworpen aan intense ondervragingen en onder grote emotionele en psychische druk gedwongen een verklaring te ondertekenen. Hij is beschuldigd van 'spionage voor een vijandige regering' en bedreigd met de doodstraf.

Iedereen die Ahmadreza heeft ontmoet, weet dat hij een vriendelijk en meelevend man is. Hij houdt van mensen. Hij is een gewetensvolle dokter. In alles wat hij doet, komt de gezondheid en het welzijn van anderen op de eerste plaats.

In al onze jaren samen, heeft hij me altijd gesteund. Hij is een prachtige vader voor onze kinderen.

Ahmadreza en zijn zoon

De schok van zijn arrestatie

Ik was in shock door Ahmadreza opgepakt werd. Ik hoorde er pas over vier dagen later, toen zijn familie in Iran het mij vertelde. Ik dacht dat het een vergissing was en dat hij wel snel weer vrijgelaten zou worden. Ik hoorde een hele tijd niets van hem. Pas na een maand kon hij me telefoneren en toen was het maar een gesprekje van twee minuten. Ik voelde direct dat hij onder intense psychische druk stond.

Die eerste paar maanden was ik echt volledig in shock. Ik huilde veel en was emotioneel een wrak. 's Nachts kon ik niet slapen. Het was zelfs zwaar om voor mijn twee kinderen te zorgen.

Zelfs nu, een jaar verder, is het nog steeds erg moeilijk om van mijn man gescheiden te zijn. Ik denk elke seconde van de dag aan hem. Elk moment hoop ik op zijn terugkeer.

Onze zoon is vijf jaar. Hij denkt dat zijn vader naar Iran is gegaan voor het werk. Hij blijft me maar vragen wanneer papa naar huis komt. Wanneer hij overstuur is, kruipt hij in een hoekje en vraagt hij naar zijn papa.

Onze dochter is 14 jaar. Ze heeft altijd al een zeer nauwe band met Ahmadreza gehad. Elke ochtend bracht hij haar naar school, maar in het afgelopen jaar is ze elke dag alleen naar school gemoeten. Ze was er kapot van dat haar vader er niet bij was op haar 14e verjaardag. Ze weet dat hij in de gevangenis zit en is erg bezorgd over hem.

Beschuldigd door de Iraanse autoriteiten

Ahmadreza's arrestatie is een gevolg van de waanzin van de Iraanse Staatsveiligheid. Ahmedreza's werkzaamheden als dokter in de rampengeneeskunde, zijn studies en college's in Europa en zijn verblijf in Zweden zijn door de Iraanse veiligheidsdienst misbruikt. Ze suggereren dat hij een spion is en dat hij de nationale veiligheid van Iran in gevaar brengt. Allemaal verzinsels. 

Na zijn arrestatie kreeg Ahmadreza zeven maanden lang geen advocaat. De autoriteiten hebben hem ervan beschuldigd een spion te zijn, maar zelfs zijn advocaten mogen zijn dossier niet inkijken om hun verdediging voor te bereiden. De autoriteiten hebben zelfs al drie van zijn advocaten geweigerd. Nu moet hij alweer een nieuwe advocaat zoeken of anders zal de rechtbank een door hen erkende advocaat toewijzen.

Gezondheidsproblemen

In december 2016 ging Ahmadreza in hongerstaking. Zijn ondervragers hadden hem verteld dat hij de doodstraf zou krijgen als hij weigerde een verklaring te ondertekenen waarin hij toegaf een ​​spion te zijn. Tijdens Ahmadreza's hongerstaking vond ik het zelf ook moeilijk om te eten, ik moest maar steeds aan hem denken. Ik was bang dat zijn gezondheid het zou laten afweten. Mijn dochter was erg angstig voor wat er met hem zou kunnen gebeuren.

Zijn hongerstaking duurde drie maanden en zijn gezondheid ging er erg op achteruit. Hij is 29 kilo vermagerd en heeft nu problemen met zijn hart en nieren. Ook heeft hij een maag-darmbloeding gehad en lijdt hij nu aan osteomalacia (zachte botten) waardoor hij last heeft van zijn benen, voeten en knieën.

Ahmadreza en Vida

Actie voor de vrijlating van Ahmadreza

Ik schreef al heel wat brieven aan de opperste leider van Iran, de president en de minister van buitenlandse zaken voor de vrijlating van mijn man. Niemand heeft gereageerd. Ik zocht ook de hulp van de Zweedse regering, het Europees Parlement en internationale mensenrechtenorganisaties om hem vrij te krijgen.

Verschillende Europese politici vroegen al om Ahmadreza's vrijlating, waaronder de minister-president van Zweden, de ministers van buitenlandse zaken van België en Italië, het hoofd van het Europees Parlement en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

De collega's van mijn echtgenoot aan de Europese universiteiten waar hij gestudeerd en onderwezen heeft, het Karolinska-instituut in Zweden, de Università Degli Studi Del Piemonte Orientale in Italië en de Vrije Universiteit Brussel in België, aarzelden geen moment om hem te steunen op elke mogelijke manier.

Maar we hebben nog meer hulp nodig. We hopen dat nog meer mensen van zich laten horen voor Ahmadreza.

Voor Ahmadreza kwam het helpen van anderen altijd op de eerste plaats. Nu kwijnt hij weg in de gevangenis. Ik vraag activisten in de hele wereld om hun hulp: help mij mijn man terug te brengen naar zijn vrouw en kinderen, en naar de academische wereld.