Afbeelding
Harare: uithuiszettingen afgewend
Goed nieuws

Harare: uithuiszettingen afgewend

01 maart 2010

Amnesty ontving recentelijk het bericht dat de geplande uithuiszettingen in Zimbabwe’s hoofdstad Harare van de baan zijn.

In juli 2009 liet de waarnemende burgemeester van Harare weten dat de stadsautoriteiten overwogen om een groep van circa 200 mensen uit illegale nederzettingen en marktkramen in een wijk in Harare te zetten om zo "orde op zaken te stellen". Volgens de burgemeester waren de bewoners een gevaar voor de volksgezondheid en overtraden zij de stadswetten. Hierdoor liep de groep bewoners het gevaar uit hun huis te worden gezet zonder tijdige kennisgeving of een gepast proces. De meesten van deze mensen waren eerder al slachtoffer geworden van een andere operatie waarbij de stadsautoriteiten een groep van 700.000 mensen zonder huis en bron van inkomsten achterlieten.

Nadat Amnesty International in juli 2009 actie voerde voor deze zaak, vond er een ontmoeting plaats tussen de burgemeester van Harare, medewerkers van Amnesty International en enkele belangenorganisaties. Op 30 december 2009 stuurde de burgemeester een brief aan Amnesty, waarin hij vertelde dat hij petities en brieven had ontvangen van Amnesty-aanhangers, waarin zij hun bezorgdheid over de dreigende uithuiszettingen hadden geuit. In de brief maakte de burgemeester tevens bekend dat naar aanleiding van de vele protesten, de geplande uitzettingen opnieuw bekeken zullen worden. Ook zal er worden gekeken naar nieuwe huisvestingslocaties en alternatieve woonruimtes. Hij zei tenslotte dat er nauwlettend wordt bekeken dat de hele operatie humaan zal verlopen.

Amnesty is verheugd over dit goede nieuws en bedankt iedereen die zich inzette voor deze zaak.

Meer info

Harare: fear of mass evictions

Lees ook

Meer nieuws