Afbeelding
Goed nieuws

Hana Abdi vrij!

02 maart 2009

Koerdische studente Hana Abdi is sinds 26 februari weer vrij. Ze zat 16 maanden gevangen in Iran op beschuldiging van "vijandigheid tegenover god" en "samenzwering".

Amnesty International heeft intensief campagne gevoerd voor de vrijlating van Hana Abdi o.a. naar aanleiding van Vrouwendag 2008. Ze was een gewetensgevangene, opgesloten enkel en alleen omdat ze vreedzaam haar mening uitte. Hana Abdi ijvert voor de rechten van vrouwen en van de Koerdische minderheid in Iran.

Hana Abdi is een studente aan de universiteit van Bijar. Ze is lid van de Campagne voor Gelijkheid die een einde wil maken aan de juridische ongelijkheid van vrouwen in Iran. Hana behoort ook tot de Koerdische ngo Azar Mehr Vrouwenorganisatie van Sanandaj.

In november 2007 werd Hana Abdi opgepakt en beschuldigd van lidmaatschap van de Free Life Party of Kurdistan (PJAK), een gewapende oppositiegroep. Ze zou deelgenomen hebben aan aanvallen in Sanandaj, in het noordwesten van Iran. Ze werd twee maanden incommunicado opgesloten voordat ze overgebracht werd naar de gevangenis van Sanandaj. Ze werd veroordeeld tot vijf jaar cel en verbanning naar Germi in het noorden van Iran. De straf werd na beroep verminderd tot 18 maanden.

Amnesty International is erg tevreden met de vrijlating van Hana Abdi. De beschuldigingen tegen haar waren volgens de organisatie politiek gemotiveerd en hadden tot doel de Campagne voor Gelijkheid in een slecht daglicht te stellen.

Lees ook

Meer nieuws