Afbeelding
Hamas voerde dodelijke campagne in Gaza-conflict
Persbericht

Hamas voerde dodelijke campagne in Gaza-conflict

11 februari 2009

In de aanloop naar en tijdens de Gaza-oorlog waarbij zo'n 1300 Palestijnen de dood vonden, hebben Hamas-milities tegenstanders, critici en 'collaborateurs' bedreigd met de dood ontvoerd, gemarteld of vermoord.

Amnesty International bekritiseert de vergeldingsacties van Hamas waarbij zeker twintig mannen zijn doodgeschoten. Veel anderen zijn zwaar verwond en gemarteld. Hamas treedt volgens de organisatie keihard op tegen vermoedelijke tegenstanders. Palestijnen die kritisch zijn over het Hamas-bewind ontvangen doodsbedreigingen. En politieke tegenstanders worden publiekelijk beschuldigd van collaboratie met Israël.

De meeste van de slachtoffers werden ontvoerd uit hun woning en later gedumpt -dood of gewond- in een verlaten gebied. Anderen zijn teruggevonden in het lijkenhuis van een van Gaza's ziekenhuizen. Sommigen zijn doodgeschoten terwijl ze voor behandeling in het ziekenhuis lagen.

Een onderzoeksteam van Amnesty International bezocht de Gazastrook na de Israëlische invasie en verzamelde getuigenverklaringen van verschillende slachtoffers. Ook werden medische bronnen geraadpleegd en werden ooggetuigen gehoord die de verhalen bevestigden. Vele anderen kunnen niet praten uit angst voor vergeldingsacties van de Hamas-milities.

Amnesty roept de feitelijke machthebbers van Hamas op onmiddellijk haar vergeldingscampagne te stoppen en in te stemmen met de oprichting van een onafhankelijke en onpartijdige commissie van experts die de misstanden gaan onderzoeken.

Meer informatie

Lees ook

Meer nieuws