Afbeelding
Guatemala betaalt ontslagen ziekenhuispersoneel uit
Goed nieuws

Guatemala betaalt ontslagen ziekenhuispersoneel uit

14 september 2020

Alle 46 werknemers die eind juni hun werden ontslagen door het Hospital Temporal Parque de la Industria in Guatemala-Stad, hebben na een klacht door de Guatemalteekse mensenrechtenombudsman hun achterstallige loon gekregen.

Op 21 maart van dit jaar opende Guatemala in de hoofdstad een tijdelijk ziekenhuis voor de behandeling van corona-patiënten. Op 5 juni werd een groep van 46 werknemers ontslagen zonder betaald te zijn. Op 9 juni riep Amnesty de autoriteiten op om de ontslagen werknemers zo spoedig mogelijk voor hun gewerkte uren uit te betalen, en om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar hun ontslag, met de mogelijkheid tot genoegdoening als de ontslagen onterecht zouden blijken te zijn.

Belofte half nagekomen

De Guatemalteekse mensenrechtenombudsman diende bij het ministerie voor Volksgezondheid een klacht over deze zaak in. De voorganger van de huidige minister antwoordde dat hij de meeste ontslagen medewerkers weer in dienst zou nemen. Maar tot op heden hebben nog maar 5 mensen een volwaardig contract gehad, en werken 19 mensen uit de groep tegen slechtere voorwaarden weer in het ziekenhuis.

Alle 46 hebben wel het achterstallige loon ontvangen waar ze recht op hadden. Daarnaast is er een nieuwe minister van Volksgezondheid en onderzoekt de mensenrechtenombudsman de mogelijkheden tot verbetering van de arbeidsomstandigheden in het ziekenhuis, zowel die van de medische staf als van het onderhoudspersoneel.

Budget niet gebruikt

Het tijdelijke ziekenhuis had aanvankelijk 319 bedden. Begin mei werden de tekortkomingen op het gebied van contracten, salarissen en veilige arbeidsomstandigheden publiekelijk door het medische personeel veroordeeld. Uit in de pers gepubliceerde informatie van de overheid valt op te maken dat het Hospital Temporal Parque de la Industria slechts 2 procent van het beschikbaar gestelde budget heeft besteed, als gevolg van een gebrek aan operatiecapaciteit en personeel.

Amnesty voerde actie voor de ontslagen ziekenhuismedewerkers.

Auteur: Amnesty International

Lees ook

Meer nieuws