Grote brand oliepijpleiding Shell in Nigeria: onderzoek hard nodig

Grote brand oliepijpleiding Shell in Nigeria: onderzoek hard nodig

Persbericht

Een grote brand die Shell heeft gedwongen een belangrijke oliepijpleiding in het zuiden van Nigeria te sluiten plaatst opnieuw grote vraagtekens bij de manier waarop de oliegigant te werk gaat in de regio. Dat zeggen zowel Amnesty International als de Nigerian National Coalition on Gas Flaring and Oil Spillis (NACGOND).

De organisaties willen dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen voorafgaand aan de brand in Bodo, een gebied dat al volledig is verwoest door olievervuiling. 

Acht werknemers van Shell zijn door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten opgepakt in verband met de brand die op 19 juni uitbrak. Een door Shell gepland onderzoek naar de oorzaak van de brand staat voor deze week gepland.

Shell: 'Diefstal was de oorzaak'

Volgens Shell is oliediefstal de oorzaak van de brand. Maar bewoners van het gebied vertelden NACGOND dat niemand in de dagen voorafgaand aan de brand het gebied van de olielekkage mocht betreden. Nigeriaanse veiligheidsdiensten hadden het gebied afgesloten en vanaf de kust zagen mensen boten af en aan varen die waren volgeladen met olie. 

Volgens Amnesty lijkt het er sterk op dat Shell meer bezig is met een PR-operatie dan met het daadwerkelijk schoonmaken van de olievervuiling. Shell zou minder met haar reputatie bezig moeten zijn en meer met de schade die de vervuiling heeft toegebracht aan de bewoners van Bodo. 

De feiten maken het moeilijk te geloven dat er andere mensen dan Shell-werknemers in de buurt waren van de olielekkage voorafgaand aan de brand. Shell was erg snel met haar oordeel dat oliediefstal de oorzaak was van de brand. 

Corrosie versus sabotage

Bij veel lekkages claimt Shell dat er sprak is van sabotage van de leidingen. Experts op het gebied van olie-infrastructuur stellen dat er sprake is van onvoldoende onderhoud van de leidingen. De lekkage in Bodo in juni 2012 zou veroorzaakt zijn door corrosie, aldus de experts. Shell en vertegenwoordigers van de Nigeriaanse hielden toen vol dat de leiding gesaboteerd was. 

Lees verder in het Engelstalige persbericht: Wider investigation into Shell's Nigeria operation needed after arrest of contractors.