Google, buig niet voor Chinese censuur

Google, buig niet voor Chinese censuur

Actueel

In 2010 beloofde Google om de censuur in China, die het internet in een houdgreep houdt, niet te ondersteunen.

Maar in augustus 2018 werd bekend dat Google heimelijk bezig zou zijn deze belofte te breken door de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine, helemaal op maat van China.

Achter de schermen werkt Google aan een geheim programma om de zoekmachine in China, onder de codenaam Google Dragonfly, te (her)lanceren. Dit impliceert dat Google wil samenwerken met de Chinese regering die bekend staat voor verregaande repressieve online censuur en surveillance.

Concreet houdt dit in dat Google-gebruikers in China niet langer toegang krijgen tot websites zoals Wikipedia en Facebook. Zelfs de inhoud die je te zien krijgt als je de zoekterm ‘mensenrechten’ intypt, zou in China geblokkeerd worden. Met Google Dragonfly zou de Chinese overheid zelfs Google-gebruikers kunnen bespioneren. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn, aangezien we hier te maken hebben met een overheid die mensen met de regelmaat van de klok gevangen neemt louter en alleen omdat ze hun mening online delen.

Als Google in China zonder enige schroom mensenrechten wil inwisselen voor pure winst, wat betekent dit dan voor andere landen? Amnesty International pikt deze censuur niet langer en organiseert een internationale protestdag om Google terecht te wijzen. Wees solidair met de medewerkers van Google die in het voorjaar in opstand kwamen tegen het geheime project.

Vertel CEO Sundar Pichai het censuurproject een halt toe te roepen met #DropDragonfly 

Wereldwijde petitie

Amnesty is een wereldwijde petitie gestart, waarmee de mensenrechtenorganisatie Google CEO Sundar Pichai oproept om de zoekapplicatie niet te lanceren. 

 

Video: Want a job at Google? #DropDragonfly

hier niet op duwen