Goed Nieuws: Saudische Ali al-Nimr eindelijk vrij

Goed Nieuws: Saudische Ali al-Nimr eindelijk vrij

Goed nieuws

Na bijna tien jaar gevangenisstraf is de Saudische activist Ali al-Nimr eindelijk vrijgelaten. Al-Nimr werd in 2012 als 17-jarige veroordeeld tot de doodstraf. Amnesty International voerde jarenlang actie voor zijn zaak.

‘We zijn dankbaar voor alles wat Amnesty-supporters hebben gedaan om Ali van de dood te redden’, zegt zijn advocaat Taha al-Hajji tegen Amnesty International Nederland. Zes jaar lang leefden Ali al-Nimr en zijn familie met het vooruitzicht dat hij geëxecuteerd zou worden.

Ali is de neef van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr die in 2016 werd geëxecuteerd. Ali nam als jongere deel aan protesten tegen de Saudische overheid en werd in 2012 opgepakt en veroordeeld voor verschillende misdrijven. Hij zegt na foltering bekentenissen afgelegd te hebben.

Naast Amnesty International zette ook de internationale gemeenschap zich in voor deze zaak. Een paar van de zeldzame publieke verklaringen van de EU over mensenrechten in Saudi-Arabië ging over de doodstraf voor minderjarigen. Uiteindelijk kondigde Saudi-Arabië in 2020 aan dat de doodstraf voor minderjarigen voor een aantal misdrijven niet meer zou worden toegepast.

Publieke aandacht werkt

‘De zaak van Ali al-Nimr en de aangekondigde hervormingen rond de doodstraf voor minderjarigen, tonen nog maar eens dat publieke druk werkt en absoluut noodzakelijk is om verandering in een land als Saudi-Arabië te krijgen’, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. ‘Dit zou een aanmoediging moeten zijn voor landen als België om meer uitgesproken te zijn over mensenrechtenschendingen.”

Advocaat Taha al-Hajji voegt wel een kanttekening toe. De aanpassing van het Saudisch strafrecht is niet geformaliseerd: ‘Het blijft dus volstrekt onduidelijk op welke andere zaken deze hervormingen van toepassing zijn en vele families leven daardoor nog steeds in grote onzekerheid’.

Zo zit Abdullah al-Howaiti nog steeds in de dodencel voor een misdrijf dat hij gepleegd zou hebben toen hij 14 jaar oud was. Bovendien voerde Saudi-Arabië het aantal executies in 2021 juist enorm op. Het land maakt graag goede sier met aangekondigde hervormingen die mooie headlines in de media maken, maar in de praktijk zijn dat slechts eerste stappen.

Dawoud al-Marhoon en Abdullah al-Zaher, twee vrienden van Ali al-Nimr blijven ook nog in de cel en zitten een absurde en wrede straf van 10 jaar uit. Amnesty blijft strijden voor hun vrijlating.

10
15
25