Afbeelding
Goed nieuws: Hajar Raissouni vrijgelaten
Goed nieuws

Goed nieuws: Hajar Raissouni vrijgelaten

17 oktober 2019

Hajar Raissouni, journalist van het onafhankelijke dagblad Akhbar al-Youm, werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege ‘onwettige abortus’. op 17 oktober verleende Koning Mohammed VI van Marokko Hajar Raissouni gratie. Dit geldt ook voor haar verloofde, de gynaecoloog en de medewerkers van de kliniek.

Raissouni werd gisterenavond vrijgelaten. Dit is een grote opluchting, maar ze hadden nooit vastgezet en veroordeeld mogen worden.

"Het vonnis van vandaag is een grote slag voor de rechten van vrouwen in Marokko. Hajar Raissouni, haar verloofde en het medische personeel dat bij de zaak betrokken was, hadden nooit gearresteerd moeten worden," zegt Heba Morayef van Amnesty International. "Hajar Raissouni werd publiekelijk aan de schandpaal genageld, haar privacy is geschonden en ze werd op basis van onjuiste aanklachten veroordeeld. De Marokkaanse autoriteiten moeten haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten."

Buitenechtelijke relatie

Raissouni sloot met haar Sudanese verloofde Amin Rifaat een religieus huwelijk. Een huwelijk voor de wet was volgens haar niet mogelijk omdat daarvoor de juiste documenten ontbraken. Een religieus huwelijk wordt in Marokko niet erkend en het is verboden om buitenechtelijke relaties aan te gaan. Ook abortus is verboden, behalve bij een getrouwde vrouw die daarvoor toestemming krijgt van haar echtgenoot.

"Volgens internationaal recht hebben vrouwen het recht om hun eigen beslissingen te nemen over hun seksuele en reproductieve leven. Het criminaliseren van abortus is een vorm van discriminatie van vrouwen. De Marokkaanse autoriteiten daarom moeten dringend alle wetten intrekken die de rechten van vrouwen schenden, inclusief wetten die seks buiten het huwelijk en abortus strafbaar stellen," zegt Heba Morayef.

Ook verloofde, arts en medewerkers kliniek veroordeeld

Hajar Raissouni werd op 31 augustus samen met haar verloofde Amin Rifaat gearresteerd toen ze een dokterspraktijk in Rabat verlieten. Ook een arts en twee anderen die in de kliniek werkten, werden opgepakt op verdenking van abortus. Rifaat kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd. De gynaecoloog die de abortus zou hebben uitgevoerd moet twee jaar de cel in. Bovendien mag hij twee jaar lang zijn vak niet uitoefenen. De twee medewerkers werden ook veroordeeld. Een kreeg een gevangenisstraf van een jaar, de ander van acht maanden.

Mogelijk verband met journalistiek werk

Op 4 september schreef Raissouni in een brief aan haar krant dat ze tijdens haar hechtenis werd ondervraagd over haar politieke artikelen. Een artikel ging over haar oom Ahmed Raissouni, een prominente theoloog en de ex-president van de Mouvement de l’Unicité et de la Réforme (MUR). De MUR wordt beschouwd als een van de grootste islamitische bewegingen in Marokko.

Lees ook

Meer nieuws