Goed nieuws: Ahmed is terug thuis bij zijn vrouw en dochtertjes
na 4 jaar onterechte opsluiting mocht de Syrische staatsburger Ahmed H. op 28 september eindelijk weer naar huis op Cyprus. Daar kon hij zijn gezin opnieuw in de armen sluiten. En dat is mede dankzij jou, bedankt!
Amnesty Vlaanderen zamelde maar liefst 1682 handtekeningen in!
En dat had effect!
Wie is Ahmed H.?
Ahmed heeft de Syrische nationaliteit en woonde lange tijd op Cyprus. Zijn vrouw heeft de Cypriotische nationaliteit. Ook zijn twee jonge dochters zijn er geboren en groeien op het eiland op.
In augustus 2015 verliet Ahmed zijn jonge gezin op Cyprus en reisde naar Turkije om zijn bejaarde ouders en zes andere familieleden te helpen de oorlog in Syrië te ontsnappen en veiligheid te vinden in Europa.
Ongeveer een maand later bevonden Ahmed en zijn familieleden zich te midden van honderden vluchtelingen die waren gestrand aan de Hongaarse grens. Dat was in september 2015 nadat de Hongaarse president Orban besloten had om de grens met Servië af te sluiten.
Waarom werd Ahmed gearresteerd terwijl hij zijn familie probeerde te helpen?
Er braken rellen uit toen enkele vluchtelingen door de barricade probeerden te breken. De Hongaarse politie reageerde met traangas en waterkanonnen en verwondde tientallen mensen. Sommige migranten en vluchtelingen gooiden met stenen en voorwerpen, ook Ahmed. Maar nieuwsbeelden lieten ook duidelijk zien hoe Ahmed even later met een megafoon beide kanten opriep tot kalmte. Ahmed was een van elf mensen die aangehouden werd, maar hij was de enige die werd beschuldigd onder de draconische Hongaarse antiterreurwetgeving.
Wat gebeurde er tijdens zijn proces?
Tijdens het strafproces noemde de Hongaarse regering Ahmed herhaaldelijk 'een terrorist'. Dit was een poging het publiek ervan te overtuigen dat vluchtelingen en migranten een bedreiging voor het land zijn, in plaats van gewone mensen die bescherming nodig hebben.
In september 2018 bevond een Hongaarse rechtbank Ahmed schuldig aan "medeplichtigheid aan een terreurdaad", volgens de uiterst vage antiterreurwetgeving van het land. In zijn definitieve oordeel erkende de rechter dat Ahmed in feite had geprobeerd de situatie te kalmeren en te bemiddelen tussen de politie en de menigte. Hij werd oorspronkelijk veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Na hoger beroep kwam er een nieuw proces waarin hij opnieuw werd veroordeeld, maar zijn celstraf werd gereduceerd tot vijf jaar. Ook dit keer zonder bewijs.
De Verenigde Naties, het Europees Parlement en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben allemaal hun bezorgdheid geuit over het opzettelijk fout toepassen van terreurwetgeving in Ahmeds zaak.
Hoe lang heeft Ahmed H. in de gevangenis gezeten?
Ahmed bracht meer dan drie jaar in de gevangenis door. Meer dan 100.000 mensen in Europa ondertekenden een petitie met de vraag om de absurde klachten tegen Ahmed te laten vallen en hem vrij te laten. De petitie werd aan het Ministerie van Justitie in Hongarije overhandigd, nadat de steun van honderdduizend mensen op het gebouw geprojecteerd werd. Europese Parlementsleden spraken zich uit, evenals tal van andere organisaties, waaronder de Free Röszke 11-groep en het European Civic Forum.
100.000 mensen ondernemen actie en roepen Hongarije op tot vrijlating van Ahmed H.Op 19 januari 2019 mocht Ahmed de gevangenis verlaten. Hij werd echter meteen overgebracht naar een Hongaars detentiecentrum voor migranten, nadat de Cypriotische autoriteiten weigerden hem van de nodige verblijfsdocumenten te voorzien.
Meer dan acht maanden kwijnde hij weg in het detentiecentrum, wachtend tot de Cypriotische autoriteiten over zijn lot zouden beslissen. In die tijd dreigden Hongaarse migratieambtenaren hem terug naar Syrië te sturen, waar hij risico zou lopen op ernstige mensenrechtenschendingen.
Amnesty lanceerde daarom in de zomer van 2019 een nieuwe petitie. Meer dan 24.000 mensen sloten zich deze keer aan bij de campagne en riepen Cyprus op Ahmed naar zijn familie terug te laten keren. Op 16 september, exact vier jaar nadat Ahmed aan de Hongaars-Servische grens aangehouden werd, stond Amnesty Vlaanderen samen met Amnesty Belgique Francophone en Amnesty’s European Institutions Office voor de Cypriotische ambassade in Brussel met de boodschap #BringAhmedHome.
Ahmed H. is al 4 jaar gescheiden van zijn gezin. Eén van zijn dochtertjes tekende vleugels zodat hij naar huis zou kunnen vliegen.Wij vragen de autoriteiten van #Cyprus om Ahmed te herenigen met zijn gezin! #BringAhmedHomepic.twitter.com/0hSrHsqw5y
— Amnesty International Vlaanderen (@amnestyvl) September 16, 2019
Exact elf dagen later, op 27 september kregen we het nieuws waar we allemaal op hadden gewacht: Ahmed mocht terug naar Cyprus. In de vroege uurtjes van 28 september 2019 kwam hij op de luchthaven van Larnaka aan voor een emotionele hereniging met zijn gezin, net op tijd voor de tiende verjaardag van zijn oudste dochter.