Afbeelding
Gevangenisstraf van journalisten omgezet
Goed nieuws

Gevangenisstraf van journalisten omgezet

03 februari 2009

Het Hof van Beroep in Caïro heeft de celstraf van vier uitgevers van een onafhankelijk krant omgezet.

De vier werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf op basis van een controversiële perswet. Het Hof van Beroep van Agouza bevestigde wel de geldboete van 20000 Egyptische ponden (ca. 2750 euro) voor elk van hen. Hun advocaten trekken nog naar het Hof van Cassatie om de uitspraak aan te vechten. "We zijn erg opgelucht dat de celstraffen zijn omgezet. Maar, het feit dat er zo'n zware geldboetes worden opgelegd en het vooruitzicht van processen gebaseerd op erg vage aanklachten, brengt de persvrijheid in Egypte aanzienlijk in het gedrang," zegt Malcolm Smart, directeur van het Middle East and North Africa Programma bij Amnesty International.

De vier mannen zijn Ibrahim Eissa van het dagblad Al-Dustour, Wael al-Abrashy van het weekblad Sawt al-Umma, Adel Hammouda van het weekblad Al-Fajr en Abdel Halim Qandil, voormalig uitgever van het weekblad Al-Karama. Ze werden op 13 september 2007 veroordeeld door de Rechtbank van Eerste Aanleg van Agouza. Ze kregen de maximumstraf bepaald in de Egyptische Strafwet voor "het opzettelijk verspreiden van foutieve berichten, verklaringen of geruchten die waarschijnlijk de publieke orde zullen verstoren". Ze waren vrij in afwachting van de uitspraak in beroep.

In juli 2006 beknopte het Egyptische Parlement de vrijheid van meningsuiting opnieuw met een wet die het beledigen van openbare ambtsbekleders strafbaar maakt met gevangenisstraffen.

Uit protest tegen de nieuwe wet publiceerden onafhankelijke kranten een dag lang geen artikels en honderden persmedewerkers protesteerden aan het Egyptische parlement.

"We roepen de Egyptische overheid op om de perswet niet langer te misbruiken om de vrijheid van meningsuiting in te perken en het belang van een vrije en onafhankelijke pers te erkennen," aldus Malcolm Smart.

Lees ook

Meer nieuws