Gambia laat oppositieleider vrij

Gambia laat oppositieleider vrij

Goed nieuws

Een belangrijke oppositieleider die op 8 maart gearresteerd werd en later aangeklaagd werd voor ordeverstoring en spionage is vrijdag onvoorwaardelijk vrijgelaten.

Halifa Sallah zou gearresteerd zijn omdat hij artikels schreef voor de belangrijkste oppositiekrant Foroyya. In deze artikels stond dat heksendokters, vergezeld door leden van het leger, de politie en het National Intelligence Agency (NIA), inclusief de "green boys" – de persoonlijke lijfwachten van de Gambiaanse president Yahya Jammeh - mensen zouden aanwijzen als heksen.

De verdachten werden aangevallen, gearresteerd en gevangen gehouden op de boerderij van de president in Kanilai. Ze werden gedwongen om brouwsels te drinken die zouden bewijzen of ze al dan niet heksen waren. De beschuldigden werden dan gedwongen om te verklaren dat ze heksen zijn. In sommige gevallen werden ze geslagen, bijna tot de dood toe.

Er wordt ook gezegd dat de arrestatie van Halifa Sallah ook te maken had met de brieven die hij naar de Gambiaanse Nationale Veiligheidsraad schreef. Hij vroeg om de acties, die hij beschreef als wrede mensenrechtenschendingen en inbreuk op de privacy van Gambianen, stop te zetten.

Amnesty International was bezorgd dat Mr. Sallah gefolterd of mishandeld zou worden en dat hij een oneerlijk proces zou krijgen.

Mr. Sallah’s volgende afspraak in de rechtszaal was gepland voor 25 maart.

Halifa Sallah is een ex-lid van het Pan-Afrikaanse parlement en de minderheidsleider van de Nationale Vergadering. Hij is secretaris-generaal van de Democratische mensenorganisatie van Onafhankelijkheid en Socialisme en coördinator van het Nationale Verbond voor Democratie en Ontwikkeling. In 2006 was hij presidentskandidaat.

Op 8 maart is hij thuis in Serrekunda, een voorstad van de hoofdstad Banjul, gearresteerd. Halifa Sallah werd meegenomen naar het politiebureau in Serrekunda door 5 politiemannen in burger.

Op 9 maart verhuisde hij naar het politiebureau in Yundung. De volgende dag werd hij naar het politiebureau in Banjul gebracht. Op 11 maart werd hij aangeklaagd voor ordeverstoring en spionage door het gerechtshof van Brikama. Hij werd in hechtenis gehouden in de Centrale Gevangenis in Gambia.

Na de arrestatie van Halifa Sallah, werden honderden meldingen gedaan van mensen uit Sintet die gearresteerd werden en onwettig werden vastgehouden door leden van het leger, de politie en NIA. Ze werden allemaal naar Kanilai gebracht. Kort na hun vrijlating zijn twee mensen gestorven door nierproblemen.

In Gambia worden journalisten en leden van de oppositie vaak lastig gevallen, onwettig gearresteerd, vastgehouden of vermist.

hier niet op duwen