Frankrijk: Veroordeling van man die asielzoekers thee en warme kleren aanbood, moet worden teruggedraaid

Frankrijk: Veroordeling van man die asielzoekers thee en warme kleren aanbood, moet worden teruggedraaid

Actueel

Pierre Mumber is een berggids uit de Alpen die vier West-Afrikaanse asielzoekers thee en warme kleren aanbood. Hij werd veroordeeld voor “het faciliteren van irreguliere binnenkomst”.  Naar aanleiding van Pierre Mumber’s hoorzitting in beroep morgen vraagt Amnesty International zijn veroordeling terug te draaien.  

“Pierre Mumber’s menselijke gebaar - het aanbieden van warme kleren en thee aan vier asielzoekers die Frankrijk bereikten via de bergen uit Italië - verdient applaus,” zegt Rym Khadhraoui, onderzoekster bij Amnesty International.


“Pierre beging geen misdrijf. Maar zijn veroordeling voor dit warme gebaar toont hoe de Franse overheid antismokkelwetgeving misbruikt om mensen te criminaliseren die anderen helpen.”


Pierre Mumber werd veroordeeld voor “het faciliteren van irreguliere binnenkomst” nadat drie van de vier asielzoekers later tijdens de politiecontrole wegvluchtten.  

Amnesty International gelooft dat Pierre niet handelde om “irreguliere binnenkomst te faciliteren” maar dat hij humanitaire hulp bood, in overeenstemming met zowel het Franse als internationale recht.

Zijn hoorzitting voor het Hof van Beroep vindt plaats in Grenoble om 13u45 op 24 oktober 2019.
 

Achtergrond

Pierre Mumber werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden door de correctionele rechtbank van Gap op 10 januari 2019.  
Op 6 januari 2018, gaf Pierre Mumber thee en kleren aan een Nigeriaanse man en vrouw, een Kameroense man en een Guineese man in Montgenèvre, in de Franse regio Briançon. Tijdens de winter wandelen vrijwilligers vaak langs de besneeuwde wegen om mensen in nood te helpen nadat ze de bergen uit Italië overstaken in gevaarlijke omstandigheden. Twee politieagenten kwamen aan en brachten de asielzoekers naar hun wagens, begeleid door Mr Mumber. Later - Mr Mumber stond toen wat verder weg - ontsnapten drie van de vier asielzoekers de politiecontrole.   

Omdat hij de gevaren kent van een oversteek door de Alpen van Italië naar Frankrijk, zoals het risico om te verdwalen in de besneeuwde bergen, besloot Pierre Mumber samen met vele andere mensen uit de regio Briançon om humanitaire hulp te bieden aan mensen op de vlucht, die vaak slecht uitgerust de gevaarlijke reis  ondernemen. 

Aan de Frans-Italiaanse grens, weigert de Franse politie asielzoekers en migranten de toegang tot het land en dwingen ze hen onrechtmatig terug te keren naar Italië. Daarbovenop criminaliseren ze de mensen die hen hulp toekennen. 
 

hier niet op duwen