Afbeelding
Frankrijk schrapt levering van schepen aan Libië – mogelijke ommekeer in samenwerking op migratievlak
Persbericht

Frankrijk schrapt levering van schepen aan Libië – mogelijke ommekeer in samenwerking op migratievlak

02 december 2019

Frankrijk heeft de levering van zes schepen aan de Libische kustwacht geschrapt. Dat heeft de Franse minister van Defensie Florence Parly meegedeeld. Amnesty International had zich tegen de levering uitgesproken, en was samen met andere organisaties naar een Parijse rechtbank gestapt om de levering te laten verbieden. Amnesty juicht deze beslissing dan ook toe, want door de levering zou Frankrijk medeplichtig worden aan misdaden tegen migranten en vluchtelingen in Libië.

In april 2019 stapte Amnesty naar de rechtbank om te verhinderen dat Frankrijk zes schepen zou aankopen om die te leveren aan de Libische kustwacht, zoals de Franse minister van Defensie in februari 2019 had aangekondigd. Al jaren klagen we de gevolgen aan die de samenwerking tussen de landen van de Europese Unie en Libië heeft voor migranten en vluchtelingen die in dat land in helse omstandigheden leven.

De Franse regering is gezwicht voor de juridische en publieke druk en heeft haar belofte tot samenwerking ingetrokken. De samenwerking zou de Libische kustwacht de logistieke middelen hebben gegeven om migranten terug te halen naar Libië, waar ze aan verschrikkelijke mishandelingen onderworpen worden. Deze beslissing betekent vooral een overwinning voor de mannen, vrouwen en kinderen die anders met deze schepen zouden zijn teruggebracht naar een land waar ze het risico lopen om opnieuw opgesloten, gefolterd of verkracht te worden.

Nu dit plan van de baan is, eist Amnesty dat Frankrijk strikte voorwaarden verbindt aan elke bilaterale en Europese samenwerking met Libië, om er zeker van te zijn dat de rechten en de veiligheid van migranten en vluchtelingen gewaarborgd en gerespecteerd worden. Zolang migranten en vluchtelingen in Libië worden vastgehouden in onmenselijke omstandigheden, moeten Frankrijk en andere Europese landen afzien van elke vorm van samenwerking die ertoe leidt dat deze mensen worden vastgehouden in of worden teruggestuurd naar Libië.

Lees ook

Meer nieuws