Frankrijk: onterechte aanklachten tegen activist

Frankrijk: onterechte aanklachten tegen activist

Actueel

Vandaag start in Frankrijk het proces tegen Tom Ciotkowski, een Britse mensenrechtenactivist die in Calais politiegeweld filmde tegen migranten en vluchtelingen, en vrijwilligers die hen aan het helpen waren. Amnesty International roept op om de aanklachten tegen de man te schrappen en vraagt de Europese overheden om solidariteitsacties niet langer als een misdaad te behandelen.

Tom Ciotkowski riskeert tot vijf jaar cel en een geldboete tot 7500 euro. De aanklachten tegen hem zijn onterecht. In juli 2018 was hij in Calais aanwezig als waarnemer op het ogenblik dat de Franse oproerpolitie trachtte te voorkomen dat vrijwilligers voedsel uitdeelden aan migranten en vluchtelingen. Hij werd in beschuldiging gesteld van “smaad en geweld” omdat hij kritiek uitte toen een politieman een vrijwilliger aanviel.

Nadat hij zijn beklag gedaan had, werden hij en een andere vrijwilligster benaderd door een politieman die de vrouw sloeg met zijn wapenstok. Toen Tom Ciotkowski de agent vroeg om zijn identificatienummer te tonen en hem verzocht om geen vrouwen te slaan, werd hij hardhandig door een agent geduwd. Tom viel over een metalen barrière op de weg waar een vrachtwagen hem net miste.

“Tom is een jonge vrijwilliger met een warm hart die migranten en vluchtelingen trachtte te helpen. Hij heeft geen misdaad begaan en wordt geviseerd omdat hij politiemisbruik aan het documenteren was in Calais,” zegt Maria Serrano, Amnesty’s migratie-expert.

Het verhaal van Tom is jammer genoeg emblematisch voor de pesterijen, de intimidatie en het geweld waarmee mensenrechtenverdedigers in Calais door de politie geconfronteerd worden. Zijn dossier weerspiegelt ook de huidige trend in Europa om solidariteitsuitingen te criminaliseren, met de bedoeling anderen te ontmoedigen nog op te komen voor mensenrechten.

Inspanningen van individuen en ngo’s om mensen in nood te helpen zouden net toegejuicht en verdedigd moeten worden in plaats van vervolgd. De ongehoorde aanklachten tegen Tom Ciotkowski moeten geschrapt worden. We hebben net meer moedige en meedogende mensen zoals hem nodig.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243

hier niet op duwen