Tot op heden ontvluchtten 2,3 miljoen Syriërs hun land. Daarvan zijn er slechts 55.000 mensen in geslaagd op eigen houtje de Europese grenzen over te steken om asiel aan te vragen. De overgrote meerderheid van de vluchtelingen verblijft in de buurlanden van Syrië. Aan hen moet Europa meer hervestigingsplaatsen aanbieden of humanitaire visa uitreiken.
In een nieuwe briefing An International Failure: The Syrian Refugee Crisis belicht Amnesty hoe slechts een beperkt aantal Syrische vluchtelingen die momenteel in de buurlanden verblijven de kans krijgen om zich tijdelijk of permanent te hervestigen in de Europese Unie (EU). De EU-lidstaten beloofden tot dusver amper 12.000 hervestigingsplaatsen op een totaal van 2,3 miljoen vluchtelingen – een armzalige halve percent.
Met de winter in aantocht zullen de leefomstandigheden voor de 2,2 miljoen vluchtelingen in de buurlanden van Syrië nog harder worden. Vele tienduizenden zullen naar alle verwachting lijf en leden riskeren om over land of zee bescherming te zoeken in Europa.
Zij die zich wagen aan de gevaarlijke tocht riskeren zogenaamde ‘push backs’ – een praktijk waarbij vluchtelingen en migranten terug over de grens gezet worden zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen. Dit is nochtans een universeel recht van elk individu.
Elk jaar vinden honderden mensen de dood op de Middellandse Zee. In oktober stierven naar schatting 650 vluchtelingen en migranten toen drie boten zonken op weg van Noord-Afrika naar Europa.
Vluchtelingen die de EU-grens over geraken worden niet zelden opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. In Bulgarije arriveerden tussen januari en november 2013 ongeveer 5.000 Syrische vluchtelingen. Amnesty International stelde ter plaatse vast hoe de meeste van hen vastgehouden worden in gesloten centra in onhygiënische omstandigheden met beperkte toegang tot voedsel, sanitair en medicatie.
Het is hoog tijd dat de Europese Unie en haar lidstaten actie ondernemen: