Focus op Vrouwen september 2011

Focus op Vrouwen september 2011

Uit de beweging

De editie van september 2011 van Focus op Vrouwen, de driemaandelijkse nieuwsbrief van het Amnesty International Vrouwenrechtenteam.

Editoriaal

Wie op zaterdag 30 en zondag 31 juli het Sfinksfestival in Boechout bezocht, kon het Vrouwenrechtenteam van Amnesty International Vlaanderen in actie zien. Omgeven door vlinderballonnen verzamelden we er ‘vlinders van hoop’ uit solidariteit met Nicaraguaanse meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Deze vlindercampagne wil tevens een krachtig signaal geven voor een aanpassing van de abortuswetgeving in het land, die iedere vorm van abortus criminaliseert, ook voor jonge meisjes die het slachtoffer zijn van verkrachting. Wie er niet bij was en toch zin heeft in actie, kan op 11 november afzakken naar Leuven voor de 40ste editie van de Nationale Vrouwendag, die in het teken staat van ‘kracht’ van vrouwen en ‘geweld’. Of je kan een brief schrijven voor Fatima Hussein Badi die in Jemen ter dood veroordeeld werd na een oneerlijk proces.

Wie zich wil laten inspireren door een krachtig levensverhaal moet beslist het artikel lezen over Sampat Pal in India. In een roze sari trekt ze samen met haar vrouwengroep ten strijde tegen sociale onrechtvaardigheid. Deze “Gulabi Gang” of “roze bende” verdedigt de rechten van de armsten in India.

Goed nieuws brengen we van op de 100ste jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) waar op 16 juni 2011 een historisch verdrag over huishoudelijk werk aangenomen werd door de afgevaardigden van overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties. Aangezien ongeveer 83 % van degenen die huishoudelijk werk verrichten vrouwen of meisjes zijn, wordt dit verdrag als een belangrijke verwezenlijking gezien voor gendergelijkheid.

Ontspanning bieden we je via onze boekbespreking. De vrouw van de keukengod schetst het verschil tussen de westerse en oosterse manier van leven en denken, en verhaalt over de pijnlijke situaties van onbegrip tussen moeder en dochter die dit opleveren.

Focus op Vrouwen ontvangen?

Schrijf je in op de digitale versie van Focus op Vrouwen via de rechterkolom op deze pagina.

Focus op Vrouwen op papier ontvangen? Stuur een e-mail met je naam en adresgegevens naar Databeheer@aivl.be en vermeld 'Inschrijving Focus op Vrouwen'.

Auteur: 
Themateam Vrouwenrechten
hier niet op duwen