Focus op vrouwen maart 2011

Focus op vrouwen maart 2011

Uit de beweging

De editie van maart 2011 van Focus op Vrouwen, de driemaandelijkse nieuwsbrief van het Amnesty International Vrouwenrechtenteam.

Deze eerste Focus op Vrouwen van 2011 is er een geworden met heel wat goed nieuws op vlak van vrouwenrechten. Het jaar ging alvast hoopgevend van start.

Op 1 januari trad UN Women, het nieuwe VN-agentschap ter bevordering van gendergelijkheid en vrouwenemancipatie, immers in werking. Het Vrouwenagentschap kwam er na vier jaar lobbywerk door ngo's en vrouwenorganisaties, en zal geleid worden door de ex-presidente van Chili, Michelle Bachelet.

De dag nadien, op 2 januari, legde Dilma Rousseff de eed af als eerste vrouwelijke president van Brazilie. Rousseff wil het beleid van haar voorganger en mentor Luiz Inacio Lula da Silva voortzetten. Ze belooft de meest kwetsbare burgers te beschermen en een progressief beleid te voeren door te investeren in de kracht van de bevolking.

Ook de maand maart belooft enkele interessante momenten te brengen. Op 8 maart werd over heel de wereld internationale vrouwendag gevierd. Amnesty International wil op dat moment opnieuw aandacht vragen voor de slachtoffers van verkrachting en seksueel misbruik in Nicaragua. En nadat we alle vrouwen in de bloemetjes hebben gezet, vieren we op 30 maart één vrouw in het bijzonder. Zuster Jeanne Devos zal dan de vierde Amnesty International leerstoel ontvangen aan de Universiteit Gent, voor haar unieke inzet in de strijd tegen armoede en uitbuiting in India.

En we hebben nog meer te vieren! Op 10 december 2010 bestond het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen 10 jaar. De viering van dit tienjarig bestaan ging gepaard met een naamsverandering: SAMV werd ella, kenniscentrum gender en diversiteit. Voorzitster Imane Bouzarmat geeft meer uitleg. Veel leesplezier!

Focus op Vrouwen ontvangen?

Schrijf je in op de digitale versie van Focus op Vrouwen via de rechterkolom op deze pagina.

Focus op Vrouwen op papier ontvangen? Stuur een e-mail met je naam en adresgegevens naar Databeheer@aivl.be en vermeld 'Inschrijving Focus op Vrouwen'.

Meer informatie: 
Auteur: 
Themateam vrouwenrechten - Anke Van Vossole