Focus op Vrouwen maart 2009

Focus op Vrouwen maart 2009

De Internationale Vrouwendag van 8 maart staat weer voor de deur. Als vrouwenrechtenteam van Amnesty International in Vlaanderen stellen we dit jaar de problematiek van vrouwenbesnijdenis centraal.

In toenemende mate worden we ook in Europa geconfronteerd met vrouwelijke genitale verminking. Dialoog binnen en met bevolkingsgroepen die afkomstig zijn uit landen waar de praktijk beoefend wordt, is van groot belang om meisjes hier te beschermen. Sobsi vzw en Gambel vzw organiseerden in februari 2009 een Afrikaanse Actiedag in Gent om hun gemeenschappen te informeren en te sensibiliseren. Daarnaast is ook nationale en internationale aandacht noodzakelijk. Dr. Els Leye, die zich reeds jaren bezighoudt met dit thema, probeert de Europese beleidsmakers te motiveren tot het ontwerpen van een strategie. Zij vertelt ons haar verhaal verderop in dit nummer.

Dat de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking geen makkelijke strijd is, ondervond ook Nawal El Saadawi. Haar boeken rond seksuele en politieke rechten van vrouwen leverden haar een gevangenisstraf, talrijke doodsbedreigingen en een over haar uitgesproken fatwa op. Zij zet haar strijd echter onverminderd door. Eind maart krijgt zij de Amnesty International leerstoel 2009 aangeboden aan de universiteit van Gent.

Wat mogen jullie verder nog verwachten in deze Focus op Vrouwen? We stellen jullie het nieuw goedgekeurde Nationaal Actieplan tegen Partnergeweld voor. Want huiselijk geweld blijft een vaak verborgen, maar veelvoorkomende vrouwenrechtenschending. Voer actie en schrijf een brief!

En ook de historische presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn niet onopgemerkt aan ons voorbijgegaan. De tekenen voor verandering en vertrouwen waren talrijk en hoopvol. Wat betekent het beleid van Barack Obama voor vrouwen en hun rechten? Zal hij in staat zijn daadwerkelijk een verschil te maken? We blikken vooruit.

Auteur: 
Themateam Vrouwenrechten