Focus op vrouwen december 2010

Focus op vrouwen december 2010

Uit de beweging

De editie van december 2010 van Focus op Vrouwen, de driemaandelijkse nieuwsbrief van het Amnesty International Vrouwenrechtenteam.

Veiligheid staat centraal in deze december editie van Focus op Vrouwen.

We beginnen met een heuglijke tiende verjaardag : Op 31 oktober 2000 nam de VN-veiligheidsraad de historische resolutie 1325 aan over vrouwen, vrede en veiligheid. Tijd ook voor een evaluatie.

Verder is er het dossier over de onveilige toestanden in de sloppenwijken van Nairobi; door het gebrek aan toegankelijke sanitatie leven vrouwen en meisjes er onder de constante dreiging van seksueel en ander geweld. Amnesty voerde hierrond reeds acties: bij het U2-concert en op de Wereld WC-dag voor de Keniaanse ambassade.

We haddden ook een gesprek met twee 'moeders van Soacha'. Zeventien jongeren werden in Colombia het slachtoffer van buitengerechtelijke executie.  Op uitnodiging van Amnesty deden de moeders in de maand november een aantal Europese landen aan. Straffeloosheid overheerst in deze zaak.

Schrijven doen we tot slot voor de afschaffing van het algemene abortusverbod in Nicaragua. Door dit verbod lopen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld gevaar voor hun leven.

 

Auteur: 
Themateam vrouwenrechten