Filmbespreking: La silence de Lorna

Filmbespreking: La silence de Lorna

Bespreking van de film 'La Silence de Lorna' (2008) van Jean-Pierre & Luc Dardenne.

Sterke prestaties van vaak onbekende acteurs in een confronterende setting die de kijker steeds op de juiste manier weten te raken, al jarenlang is dit het succesrecept van de broers Dardenne. 'La Promesse', 'Rosetta', 'Le Fils' en 'L'Enfant' werden reeds overladen met Gouden Palmen en andere filmprijzen. Met de nieuwste film van de broers 'Le Silence de Lorna' is dat niet anders. De film kaapte op het laatste Festival van Cannes de prijs voor het Beste Scenario weg. Meer dan verdiend!

'Le Silence de Lorna' is het verhaal van de Albanese Lorna die getrouwd is met Claudy, een Belgische armzalige junk, om zo wettelijke papieren te bemachtigen en de Belgische nationaliteit te krijgen.

Claudy gaat hiermee akkoord omdat hij in ruil een groot bedrag krijgt om zijn verslaving te financieren. Zodra Lorna van Claudy gescheiden is, kan ze haar grote droom waar maken, het openen van haar eigen snackbar samen met haar Albanese geliefde. Maar de dingen lopen anders dan gepland.

Claudy wil zijn leven beteren en afkicken en zoekt hiervoor steun bij Lorna. De twee groeien naar elkaar toe en Claudy weigert om te scheiden. Fabio, de fixer van het huwelijk, denkt daar anders over en wil Claudy vermoorden om Lorna uit te huwelijken aan een Rus. Lorna wordt hierbij constant heen en weer geslingerd tussen haar verlangen om Claudy te beschermen en het waarmaken van haar eigen droom. Maar al snel beseft ze dat ze zelf weinig controle heeft over de situatie en de speelbal is van de huwelijksarrangeur.

'Le Silence de Lorna' is een confronterende, beklijvende film die je meeneemt naar de harde onderwereld van schijnhuwelijken en mensenhandelaars. Zonder melodramatisch te worden grijpt de film je bij de keel.

Auteur: 
Annemie Van Uytven
hier niet op duwen