Afbeelding
Filipijnen: Nobelprijswinnares Maria Ressa deels vrijgesproken
Goed nieuws

Filipijnen: Nobelprijswinnares Maria Ressa deels vrijgesproken

18 januari 2023

De Filipijnse Nobelprijswinnares en journalist Maria Ressa is vrijgesproken van politiek gemotiveerde aanklachten tegen haar over belastingontduiking. Amnesty International verwelkomt deze beslissing van de rechtbank.

‘Amnesty International roept de Filipijnse autoriteiten nu op om ook de andere aanklachten die tegen Ressa lopen in te trekken, zodat zij haar werk weer goed kan uitvoeren’, zegt Butch Olano, de directeur van Amnesty International Filipijnen.

‘De Cybercrime Prevention Act (wet op het gebied van het voorkomen van online misdrijven) wordt misbruikt. De autoriteiten gebruiken deze wet om journalisten te intimideren en mensenrechtenverdedigers die de waarheid spreken lastig te vallen. Dit bedreigt de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, en zorgt voor een toename van straffeloosheid.’

Amnesty International blijft president Ferdinand Marcos Jr oproepen om ervoor te zorgen dat er sterke maatregelen zijn om mensenrechtenschendingen die journalisten aankaarten te onderzoeken, zodat feiten de waarheid kunnen onderbouwen.

‘In plaats van te zwijgen terwijl journalisten worden lastiggevallen, zou Marcos Jr een leidende rol moeten nemen in het aanpassen van alle discriminerende wetten die de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting beperken. Een voorbeeld is de Cybercrime Prevention Act uit 2012. Hij zou serieuze stappen moeten nemen om aanvallen op onafhankelijke journalisten en de media te stoppen.’

Achtergrond

Op 18 januari 2023 sprak de rechtbank Maria Ressa en haar nieuwssite Rappler vrij van belastingontduiking. Rappler en Ressa waren aangeklaagd voor drie schendingen van Sectie 255 en een overtreding van Sectie 254 van de Belastingwet (Tax Code of the National International Revenue Code).

Sinds 2018 zijn Maria Ressa en haar site al vaker aangeklaagd voor meerdere overtredingen, zoals belastingontduiking en het schenden van het verbod op buitenlandse controle over massamedia. Amnesty International gelooft dat deze aanklachten politiek gemotiveerd zijn.

Maria Ressa en Rappler zijn critici van de voormalige president Duterte en zijn regering. Ze heeft vaak gedetailleerde onderzoeken uitgebracht over buitengerechtelijke executies in verband met druggerelateerde zaken en aanvallen op mensenrechtenverdedigers, en ook over corruptie. Sinds juli 2022 is Rappler weer begonnen met kritische journalistiek en publiceert het ook onderzoeken naar de nieuwe regering van president Marcos Jr.

Lees ook

Meer nieuws