Afbeelding
Filipijnen: historische uitspraak over marteling door politie
Goed nieuws

Filipijnen: historische uitspraak over marteling door politie

14 april 2016

Op 29 maart veroordeelde het Filipijnse Hof een politieagent die een verdachte had gemarteld. Dit is een historische gebeurtenis. Het is voor het eerst sinds op de Filipijnen in 2009 een anti-martelingswet werd aangenomen, dat iemand wegens marteling is veroordeeld.

Het gaat om de zaak van Jerryme Corre. Hij werd in januari 2012 door meer dan tien agenten in burger op gewelddadige wijze gearresteerd. Hij zou een overval hebben gepleegd en een politieagent gedood hebben. De agenten die hem ondervroegen, noemden hem ‘Boyet’. Corre gaf aan dat hij niet zo heet, maar de agenten weigerden zijn identiteitspapieren te controleren. Uiteindelijk werd hij beschuldigd van drugsbezit.

Corre kreeg stroomstoten op zijn rug, zij en dijen. Daarna goten ze water over hem heen en elektrocuteerden ze hem opnieuw. De volgende dag werd hij gedwongen een document te ondertekenen dat hij niet mocht lezen.

Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon 2014 werd wereldwijd voor Jerryme geschreven. De oproep was om snel een onpartijdig onderzoek in te stellen naar de beweringen van Jerryme Corre dat hij is gemarteld. Nu is een van de agenten veroordeeld. Jerryme Corre zit nog altijd in de gevangenis.

In februari 2015, een dag voor zijn verjaardag, bracht Amnesty een bezoek aan Jerryme:

Lees ook

Meer nieuws