Afbeelding
Filipijnen beschermen vrouwenrechten tijdens gewapende conflicten
Goed nieuws

Filipijnen beschermen vrouwenrechten tijdens gewapende conflicten

04 april 2010

Amnesty International is verheugd over het nieuws dat de Filipijnse overheid besloten heeft om een resolutie van de VN Veiligheidsraad te implementeren. De resolutie wil de rechten van vrouwen tijdens gewapende conflicten beschermen.

Het Filipijns Nationale Actie Plan werd voorgesteld op 26 maart tijdens een conferentie over vrouwen, vrede en bescherming in Quezon.

Volgens Donna Guest, Deputy Director voor Azië en de Pacific van Amnesty International, is het plan een eerste stap in de goede richting. "Dit plan vormt een basis voor de bescherming van vrouwen in conflictsituaties en erna. Het zorgt bovendien voor de empowerment van vrouwen als vredebrengers en mensenrechtenactivisten."

VN resolutie 1325 werd aangenomen in oktober 2000. De resolutie wil VN-lidstaten aanmoedigen om vrouwen meer inspraak te geven in het voorkomen en oplossen van gewapend conflicten. Zo worden alle betrokkenen in een conflict opgeroepen om rekening te houden met de noden van vrouwen en meisjes bij hervestiging en in post-conflictsituaties.

"Het is hoog tijd dat de Filipijnse overheid rekening houdt met de behoeften van vrouwen en meisjes, zeker in het geval van ontheemding en hervestiging. Net dan lopen vrouwen immers extra gevaar", aldus Donna Guest. "De opvangkampen voor mensen op de vlucht zijn erg vaak overbevolkt: vrouwen moeten er bevallen in slechte omstandigheden. Dikwijls zorgen ze er alleen voor de kinderen omdat hun man elders de kost probeert te verdienen. Jonge meisjes worden dan weer weggestuurd om te gaan werken als huishoudhulp en zo geld in het laatje te brengen. Deze en andere conflict-gerelateerde vrouwenrechtenschendingen moeten aangepakt worden."

"Het nieuwe Nationale Actie Plan is een veelbelovende eerste stap. De grootste uitdaging ligt echter in de concrete uitwerking van het plan. Die uitwerking zullen we op de voet volgen."

De Filipijnen zijn het eerste Aziatische land dat een Nationaal Actie Plan op basis van resolutie 1325 heeft uitgewerkt.

Thema: Vrouwen

Lees ook

Meer nieuws