Afbeelding
Executie jonge Iraniër gaat niet door
Goed nieuws

Executie jonge Iraniër gaat niet door

15 februari 2017

Hamid Ahmadi werd als 17-jarige na een oneerlijk proces ter doodveroordeeld. Zijn executie was gepland voor deze maand maar in de avond van 14 februari werd bekend dat deze niet meer doorgaat.

Amnesty voerde wereldwijd actie tegen de doodstraf van Hamid Ahmadi. Begin februari riepen we jullie nog op om de Iraanse ambassade te bellen en te protesteren. Wij bedanken iedereen die voor hem in actie kwam! Zwijgen is geen optie, actie kan helpen.

Hamid Ahmadi werd in 2008 opgepakt omdat hij tijdens een groepsgevecht een jongen zou hebben neergestoken. Hij zou aanvankelijk in mei 2015 worden geëxecuteerd. Onder publieke druk stelden de autoriteiten zijn executie uit en werd zijn zaak herzien. Hij kreeg in december vorig jaar opnieuw de doodstraf opgelegd. Zijn executie werd gepland voor 4 februari en weer uitgesteld naar 11 februari. Op 10 februari werd de executie met nog eens tien dagen uitgesteld.

Doodstraf gaat niet door dankzij internationale druk

Op 14 februari werd bekend dat de Iraanse autoriteiten de familie van Hamid Ahmadi hebben geïnformeerd dat de executieplannen van de baan zijn. De autoriteiten voelden de druk van de grote (internationale) aandacht en acties voor deze zaak.

Maak een vuist tegen onrecht

Lees ook

Meer nieuws