Afbeelding
Actueel

Executie Jamie Mills uitgevoerd in Alabama

03 juni 2024

Op 30 mei 2024 is Jamie Mills geëxecuteerd in deAmerikaanse staat Alabama. Mills was ter dood veroordeeld voor de moord op een ouder koppel in 2004. De gouverneur van de staat Alabama weigerde hem clementie te verlenen.

De executie van Mills was de tweede executie in Alabama dit jaar. In januari werd Kenneth Smith geëxecuteerd, met de nieuwe ongeteste executiemethode van verstikking door stikstof. Jamie Mills werd geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie.

Moordzaak

Jamie Mills werd verdacht van de moord op een ouder koppel in juni 2004. Er waren spullen uit het huis van het koppel meegenomen, die later werden teruggevonden in de auto van Mills en zijn vrouw JoAnn Mills. Jamie Mills werd in 2007 berecht voor moord. Het bewijs van de staat bestond voornamelijk uit de getuigenis van JoAnn Mills, die ook voor moord was aangeklaagd, en had aangegeven dat Jamie erbij betrokken was.

Jamie Mills werd door een jury ter dood veroordeeld. Slechts één van de elf juryleden stemde tegen de doodstraf. Tien dagen later werd de doodstraf tegen JoAnn Mills ingetrokken door de staat. Ze bekende schuld aan moord en kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Later werd vermoed dat JoAnn een deal had gesloten en in ruil voor een getuigenis over Jamie zelf een gevangenisstraf kreeg. Bij het laatste beroep over de doodstraf van Jamie Mills speelde dit een rol, maar de rechtbank legde dit naast zich neer.

Executie

Op 30 mei om 18:07 uur begon de executie. Om 18:27 uur werd Jamie Mills doodverklaard. Advocaten van Equal Justice Initiative vertegenwoordigden Jamie Mills bij zijn beroep. De organisatie verklaarde na zijn dood: ‘Jamie Mills is de volgende persoon die onnodig is gedood door de staat. Deze staat tolereert misleiding, schending van het recht en fundamentele grondwettelijke rechten, in haar poging een doodstraf uit te voeren die volgens haar wettelijk is. Op een dag realiseren regeringen het perverse onrecht van dit proces, en dat deze straf fout is.’

Er zijn dit jaar zes executies uitgevoerd in de Verenigde Staten. Het totale aantal executies in de VS komt daarmee op 1.588 sinds 1976, toen het Amerikaanse Hooggerechtshof nieuwe statuten aannam over de doodstraf. 74 van deze executies zijn in Alabama uitgevoerd, twee daarvan dit jaar.

Amnesty International voerde actie tegen de doodstraf van Jamie Mills. De petitie werd in Nederland door meer dan 12.000 mensen ondertekend. Amnesty International bedankt iedereen die voor Jamie Mills in actie kwam.

Lees meer over de doodstraf en waarom Amnesty International er altijd tegen is.

Lees ook

Meer nieuws