Executie Ivan Teleguz uitgesteld

Executie Ivan Teleguz uitgesteld

Goed nieuws

De executie van Ivan Teleguz is uitgesteld. Het doodvonnis van Teleguz zou op 13 april 2017 in de Amerikaanse staat Virginia worden voltrokken. Teleguz werd ter dood veroordeeld omdat hij in 2001 Michael Hetrick de opdracht zou hebben gegeven om zijn voormalige vriendin te vermoorden.

Het is een ingewikkelde zaak, waarbij het er alle schijn van heeft dat politieagenten koste wat kost Teleguz als schuldige wilden aanwijzen. Eerder had een andere man, Aleksey Safanov, verklaard dat Teleguz aan Edwin Gilkes opdracht had gegeven voor de moord. Deze ontkende dit te hebben gedaan. Toen de politie dreigde Gilkes van moord te beschuldigen, verklaarde hij dat Michael Hetrick de dader was. DNA dat op de plaats van de moord was gevonden, stemde overeen met dat van Hetrick. Politieagenten vertelden Hetrick echter dat hij een doodvonnis kon ontlopen als hij tegen Teleguz zou getuigen. Zo gebeurde: Hetrick verklaarde in opdracht van Teleguz zijn voormalige vriendin te hebben gedood. Teleguz kreeg de doodstraf opgelegd.

In 2010 legde Gilkes een beëdigde verklaring af waarin hij zei dat hij het merendeel van zijn getuigenis had verzonnen om zo een doodvonnis te voorkomen: "Ik heb geen enkel bewijs dat Teleguz Hetrick inhuurde".

Tijdens een zitting van een federale rechtbank in 2013 getuigden Safanov en Gilkes niet. Safanov was inmiddels het land uitgezet en Gilkes werd gedreigd dat een andere verklaring grote gevolgen voor hem zouden hebben. Functionarissen die volgens de twee hen hadden gedwongen een valse verklaring af te leggen, ontkenden dit te hebben gedaan. In juli 2014 bepaalde de rechter dat niet bewezen was dat Teleguz onschuldig was. Omdat de rechter niet is overtuigd van zijn schuld, is zijn doodvonnis uitgesteld.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel