Afbeelding
Executie dreigt voor VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali
Actueel

Executie dreigt voor VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali

04 mei 2022

De Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zou uiterlijk op 21 mei worden geëxecuteerd. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA.

Volgens de bron van ISNA zou de ter dood veroordeelde Djalali worden geëxecuteerd voor het einde van de Iraanse maand Ordibehesht, wat overeenkomt met 21 mei. Het artikel legt ook een verband tussen de uitvoering van Djalali's executie en het proces tegen Hamid Nouri, een Iraanse functionaris die in november 2019 werd gearresteerd in Zweden. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol in de bloedbaden die in 1988 in de Iraanse gevangenissen werden aangericht.

“Dit nieuws is uitermate zorgwekkend en weerom een zware klap voor de familie. De acties van Iran zijn onvoorspelbaar en ontoelaatbaar. Het is letterlijk van levensbelang dat landen zoals België en Zweden druk zetten op de Iraanse autoriteiten om de executie te verhinderen en op te roepen tot de vrijlating van Ahmadreza Djalali.”

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen

“De executie van Djalali moet direct worden stopgezet. We roepen de Iraanse leiders op om met deze barbaarsheid te stoppen. We vragen de hele wereld om druk op Iran te blijven uitoefenen, zodat ze stoppen met de mensonterende en onrechtvaardige behandeling van Djalali. Hij wordt al meer dan zes jaar onterechte en onder schandalige omstandigheden vastgehouden. Djalali moet worden vrijgelaten zodat zijn familie hem eindelijk weer in de armen kan sluiten”, zegt Jan Danckaert, ad interim rector VUB.

Al zes jaar lang zit Ahmadreza Djalali arbitrair in de gevangenis in Iran. Hij werd beticht van spionage en na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld voor het ‘verspreiden van corruptie op aarde’. Hij is gefolterd en zijn gezondheidstoestand is slecht.

“Het getuigt van een verregaand misprijzen voor menselijkheid als je gevangenen met dubbele nationaliteit steeds weer als pasmunt inzet en met executie bedreigt om druk te zetten op andere landen”, zegt prof. dr. Gerlant van Berlaer, vriend en collega van Djalali.

Achtergrond

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

De gezondheidstoestand van dr. Djalali is slecht en bovendien mag hij sinds november 2020 niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat de situatie voor hen haast ondraaglijk maakt.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept met aandrang op om wereldwijd zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het lot van Ahmadreza Djalali. België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap moeten Iran overtuigen om dr. Djalali vrij te laten. In afwachting van zijn vrijlating moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: hij moet contact krijgen met zijn gezin en de nodige medische zorgen krijgen.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Lees ook

Meer nieuws