Evelyn Hernández definitief vrijgesproken

Evelyn Hernández definitief vrijgesproken

Goed nieuws

Op 19 augustus 2019 werd Evelyn Hernández uit El Salvador door een rechtbank vrijgesproken van moord. Daartoe was zij veroordeeld nadat ze haar zoontje verloor door een vroegtijdige bevalling. De openbare aanklager zou aanvankelijk in beroep gaan, maar op 30 juni 2020 verstreek de termijn en dus is Evelyns vrijspraak definitief.

Op 6 april 2016 beviel de toen 21-jarige Evelyn thuis op het toilet te vroeg van een zoontje. Haar kindje overleed aan zuurstoftekort. Ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie en Evelyn werd gearresteerd en ervan beschuldigd abortus te hebben gepleegd. Abortus staat in El Salvador gelijk aan moord en Evelyn werd veroordeeld tot 30 jaar celstraf. In hoger beroep oordeelde een rechter later dat er opnieuw naar het bewijs tegen Evelyn gekeken moest worden. Uit het autopsierapport bleek bijvoorbeeld dat het kindje ontlasting in zijn luchtwegen had. Op 19 augustus 2019 werd Evelyn Hernández vrijgesproken. De openbare aanklager kon daartegen in beroep gaan, maar deed dat niet en Evelyns vrijspraak is nu onomkeerbaar.

Abortus in El Salvador

In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Ook na verkrachting, bij incest en als het leven van de moeder in gevaar is. Vrouwen die een miskraam of vroeggeboorte krijgen tijdens de zwangerschap, worden vaak van abortus beschuldigd en kunnen lange gevangenisstraffen krijgen. Ten minste 19 vrouwen zitten op basis van dit soort aanklachten in El Salvador in de cel.

Vrij na wereldwijde acties

Amnesty voerde in verschillende landen actie voor Evelyn Hernández. Net als voor Teodora del Carmen Vásquez, de toen 13-jarige Beatriz, Maria Teresa Rivera, Maira Verónica Figueroa Marroquín, en Imelda Cortez. ‘Er zijn veel vrouwen die nog steeds opgesloten zitten. Ik wil dat zij ook snel vrijkomen’, zei Evelyn Hernández bij haar vrijlating.

Evelyn Hernández en haar moeder spraken eerder met de BBC over Evelyns veroordeling:

 

hier niet op duwen