Afbeelding
Europa, geef gehoor aan Afghaanse oproep om geen migranten terug te sturen
Actueel

Europa, geef gehoor aan Afghaanse oproep om geen migranten terug te sturen

14 juli 2021

Op 10 juli riep de Afghaanse minister van Vluchtelingen en Repatriëring Europese landen op om tijdelijk geen mensen terug te sturen naar het land. Amnesty International vindt dat Europese landen gehoor moet geven aan deze oproep. Afghanistan is op dit moment te gevaarlijk.

De Afghaanse minister bracht een verklaring uit waarin hij wees op het oplaaiende geweld van de Taliban in het land, de derde coronagolf en de verslechterende veiligheidssituatie die tot veel binnenlandse migratie leidt.

Afghanistan is niet veilig

Amnesty Internationals onderzoeker Europese migratie, Adriana Tidona, reageerde op de verklaring: ‘De oproep van de minister om gedwongen terugkeer tijdelijk te stoppen in deze verslechterende veiligheidssituatie zorgt ervoor dat Europa niet langer de andere kant op kan kijken bij de gevaren die Afghaanse terugkeerders lopen. Al jarenlang proberen Europese landen te negeren wat overduidelijk is: Afghanistan is niet veilig om mensen naar terug te sturen.’

In 2020 verklaarde de Global Peace Index Afghanistan voor het tweede jaar op rij tot minst veilige land in de wereld.

Amnesty’s oproep

Europese regeringen moeten gehoor geven aan de Afghaanse zorgen. Zij moeten onmiddellijk alle uitzettingen stoppen en ervoor zorgen dat mensen die veiligheid in Europa zoeken bescherming krijgen. Afghanen die niet kunnen worden teruggestuurd moeten alle nodige documenten krijgen die ze nodig hebben om hun verblijf te regulariseren en volledig gebruik te kunnen maken van hun rechten tijdens hun verblijf in Europa.

België blijft mensen terugsturen naar Afghanistan. In het licht van het onverminderde conflict, de heersende onveiligheid en de grote armoede beschouwt Amnesty International dit als een schending van het principe van non-refoulement. In 2017 waren er 30 gedwongen repatriëringen naar Afghanistan, in 2018 waren er 26 repatriëringen, in 2019 waren dat er 16, in 2020 waren dat er 5. Amnesty International beveelt de Belgische autoriteiten aan om een moratorium in te stellen op terugkeer naar Afghanistan totdat de situatie in het land het toelaat om terugkeer in veiligheid en waardigheid te laten plaatsvinden.

Voor de Europese Commissie is ook een cruciale rol weggelegd. Het Europese grenswachtagentschap Frontex coördineert namelijk de chartervluchten die migranten terugbrengen naar Afghanistan. De Europese Commissie moet niet meedoen aan operaties die mensen blootstellen aan mensenrechtenschendingen.

Achtergrond

De relaties tussen de EU en Afghanistan zijn vastgelegd in de Joint Declaration on Migration Cooperation (JDMC). Ook de afspraken over migratie en gedwongen terugkeer staan daarin. Het document verving onlangs de Joint Way Forward on Migration Issues uit 2016.

Lees ook

Meer nieuws