Afbeelding
EU: nieuwe due diligence-regelgeving voor bedrijven moet mensenrechten versterken
Actueel

EU: nieuwe due diligence-regelgeving voor bedrijven moet mensenrechten versterken

02 juni 2023

Amnesty International reageert opgetogen over de stemming in het Europees Parlement voor een bindende wetgeving die de verantwoordelijkheden van bedrijven over mensenrechten en milieu regelt. De bindende zorgplichtrichtlijn komt zo een stap dichterbij:

"Het Europees Parlement heeft een duidelijk signaal gegeven dat het de toegang tot de rechter voor slachtoffers van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen wil ondersteunen. De richtlijn "Corporate Sustainability Due Diligence" is een cruciaal stuk wetgeving dat ertoe zal bijdragen dat grotere ondernemingen zich houden aan strengere normen op het gebied van mensenrechten en milieu. De steun van het Europees Parlement voor deze wet is een welkome ontwikkeling,” aldus Hannah Storey, beleidsadviseur bedrijfsleven en mensenrechten bij Amnesty International.

Wie schade ondervindt door bedrijven die te weinig aandacht hebben voor hun impact op mensenrechten en milieu, ondervindt vake grote obstakels om gerechtigheid te krijgen. Het voorstel van richtlijn waar het Parlement nu voor stemde probeert die drempels weg te werken.

Zo zullen rechtbanken in de EU-lidstaten een bedrijf, dat ervan wordt verdacht schade te hebben veroorzaakt, kunnen opdragen om bewijsmateriaal vrij te geven. Zonder toegang tot dergelijke informatie is het erg moeilijk om bedrijven ter verantwoording te roepen voor mensenrechtenschendingen en milieuschade.

Toch bevat de wetgeving enkele erg spijtige uitzonderingen. Met het huidige ontwerp zou het erg moeilijk zijn om bedrijven uit de financiële sector civielrechtelijk aansprakelijk te stellen voor mensenrechtenschendingen en milieuschade. En bedrijven hoeven volgens het ontwerp ook geen rekening te houden met mogelijke mensenrechtenschendingen die voortvloeien uit het misbruik van hun producten. Amnesty International roept de EU-beleidsmakers op deze belangrijke gaten in het vervolg van de onderhandelingen aan te pakken.

Terwijl de Europarlementariërs hun stem uitbrachten over de zorgplichtwet, werd voor het Europese Parlement actiegevoerd. Actievoerders van de campagne “Justice Is Everybody’s Business” beklommen een symbolische berg om aan te geven hoe moeilijk het is om gerechtigheid te krijgen voor slachtoffers van bedrijven die de mensenrechten niet respecteren.

Achtergrond

De "Corporate Sustainability Due Diligence"-richtlijn kan een mijlpaal worden in de wetgeving inzake de mensenrechtenverantwoordelijkheden van grote ondernemingen in de EU. De versie die door het parlement is goedgekeurd zal samengebracht worden met de teksten die door de EU-Raad en de EU-Commissie worden overwogen. Later dit jaar wordt dan een definitieve wettekst opgesteld.

Lees ook

Meer nieuws