Goed nieuws

Ethiopië: journalist samen met echtgenote vrijgelaten.

15 april 2007

Eskinder Negga, de voormalige uitgever van de krant Satenaw, werd in april 2007 vrijgelaten uit de Kaliti gevangenis. Hij werd op 28 november 2005 samen met andere journalisten en leden van de oppositie gearresteerd na betogingen tegen vermoedelijke fraude tijdens de parlementsverkiezingen op 15 mei 2005. De beschuldiging luidde: "smaad aan de grondwet", een misdaad waarvoor hij de doodstraf riskeerde. Hij kwam vrij nadat de rechters verklaarden dat er onvoldoende bewijslast was.

Vanuit zijn cel in de Kaliti gevangenis in Addis Abeba was hij overgebracht naar een blok in de Karchele gevangenis, de 'Alem Bekagn', wat "het einde van de wereld" betekent. De levensomstandigheden zijn er uitgesproken slecht, met heel beperkte sanitaire voorzieningen en geen bezoekrecht voor familie. De cellen zijn erg donker en klein en, in het regenseizoen, ook koud en vochtig.

Eskinder Negga's partner, Serkalem Fasil, werd eveneens opgesloten in de Kaliti gevangenis. Op het ogenblik van de arrestatie was zij zwanger en zij is in de gevangenis bevallen van een zoontje. Eskinder Negga kreeg toen geen toestemming om zijn vrouw en zoontje te bezoeken. Serkalem Fasil werd op dezelfde dag als haar man vrijgelaten. (UA 214/06)

Lees ook

Meer nieuws