Afbeelding
Erkin Musaev (Oezbekistan) na elf jaar vrijgelaten
Goed nieuws

Erkin Musaev (Oezbekistan) na elf jaar vrijgelaten

21 augustus 2017

De Oezbeek Erkin Musaev is na elf jaar gevangenschap vrijgelaten. Musaev werd beschuldigd van spionage. Hij ‘bekende’ uiteindelijk, volgens zijn familie na langdurige marteling. Zo’n bekentenis is niet rechtsgeldig maar werd door door de rechtbanken toch als bewijs geaccepteerd. Na drie oneerlijke processen kreeg hij twintig jaar strafkamp opgelegd. Op 10 augustus 2017 werd hij in opdracht van de president van Oezbekistan vrijgelaten.

Amnesty voerde tijdens de Schrijfmarathon van 2014 massaal actie voor Musaev. In een dankbrief liet hij ons weten:

‘Ik wil mijn diepste dankbaarheid overbrengen aan alle Amnesty-activisten en iedereen die mij en mijn familie in deze moeilijke tijd hebben gesteund. Hoewel de autoriteiten tot mijn frustratie weigerden mij de solidariteitsbrieven te geven, veranderde de houding van de leiding van het kamp waar ik zat. Met name de werknemers van het kamp behandelden me beter en ik kreeg veel minder zwaar werk te doen. Jullie hebben hoop gegeven aan iedereen in het kamp. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar ook die van iedereen die ten onrechte is gestraft.

Musaev (1967, vader van twee kinderen) werkte voor het Oezbeekse ministerie van Defensie. In 2004 stapte hij over naar het Partnership for Peace-programma van de NAVO en daarna naar het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. In 2006 kregen veel NAVO- en VN-medewerkers in Oezbekistan lange gevangenisstraffen op beschuldiging van fraude, verraad en machtsmisbruik. Dit gebeurde na internationale kritiek op Oezbeeks overheidsingrijpen bij een demonstratie waarbij honderden doden vielen.

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws