EQUATORIAAL-GUINEA: Cartoonist en activist heeft het land kunnen verlaten

EQUATORIAAL-GUINEA: Cartoonist en activist heeft het land kunnen verlaten

Goed nieuws
Auteur: 

Ramón Esono Ebalé, een cartoonist en activist uit Equatoriaal-Guinea, heeft op 28 mei eindelijk het land kunnen verlaten nadat hem door de autoriteiten een paspoort was uitgereikt.

Dit heeft het voor hem mogelijk gemaakt om, meer dan twee maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis, het land te verlaten. Hij zal opnieuw kunnen verblijven bij zijn vrouw en dochter die hij sinds zijn arrestatie niet meer heeft gezien.

Hij werd reeds op 7 maart vrijgelaten uit de Black Beach-gevangenis. Acht dagen vóór zijn vrijlating had de staat de beschuldiging van ‘valsmunterij’ laten vallen nadat de hoofdgetuige van de aanklager zijn getuigenis had ingetrokken en had toegegeven dat hem was gevraagd Ramón onterecht van valsmunterij te beschuldigen. Ramón werd op 16 september 2017 opgepakt en opgesloten in de hoofdstad van het land, Malabo, en ondervraagd over zijn cartoons. Daarin werden de president van Equatoriaal-Guinea Teodoro Obiang en zijn regering op de korrel genomen.

Tijdens zijn periode van gevangenschap werd hij door Amnesty als een gewetensgevangene beschouwd die uitsluitend werd vastgehouden omdat hij op vreedzame wijze gebruik had gemaakt van zijn recht op vrije expressie via zijn kunst. Ramón, zijn familie en zijn vrienden danken allen die voor hem actie hebben gevoerd. Zonder hun steun waren zijn vrijlating en de hereniging met zijn familie niet mogelijk geweest. (UA 89/18 - Mensenrechtenactivist kan land niet uit – 9/5/2018)