Emiraten schuldig aan foltering en verdwijningen in Jemen

Emiraten schuldig aan foltering en verdwijningen in Jemen

Rapport

Mannen in het zuiden van Jemen zijn op grote schaal het slachtoffer van willekeurige arrestaties, gevangenschap, marteling en moord. De Verenigde Arabische Emiraten spelen daar een grote rol bij.

Dat concludeert Amnesty International in haar rapport  “God only knows if he’s alive” dat vandaag verschijnt. Sinds maart 2015 maakt de VAE deel uit van de door Saudi-Arabië geleide coalitie die in Jemen een slepend conflict met de Huthi-milities uitvecht.

 

De VAE heeft in Jemen veiligheidstroepen in het leven geroepen die bekend staan als de Veiligheidsgordel- en Elitetroepen. De VAE werkt ook samen met Jemenitische veiligheidstroepen die niet onder controle van de Jemenitische overheid staan.

Seksueel misbruik

Amnesty onderzocht 51 gevallen van mannen die gevangen zijn genomen door de diverse veiligheidstroepen; 19 van hen zijn nog steeds vermist. Uit de VAE- en Jemenitische gevangenissen komen de meest gruwelijke verhalen naar buiten over slaan, elektrische schokken en seksueel misbruik.

Een voormalige gevangene vertelde dat VAE-soldaten herhaaldelijk een voorwerp in zijn anus duwden, totdat hij begon te bloeden. Hij zei ook dat hij in een gat in de grond werd vastgehouden, met alleen zijn hoofd boven de grond, zodat hij gedwongen was zichzelf met zijn ontlasting te bevuilen. ‘We hoorden verhalen over marteling en zeiden tegen elkaar: “Dat gebeurt hier absoluut niet”, totdat ik het zelf ondervond,” zei het slachtoffer.

Schaduwstaat

Het heeft er alle schijn van dat de VAE in het zuiden van Jemen een schaduwstaat heeft gecreëerd die niet gebonden is aan de wetten van het land, met als gevolg dat mensenrechtenschenders straffeloos hun gang kunnen gaan.

De betrokkenheid van de VAE bij de Veiligheidsgordel- en Elitetroepen heeft ogenschijnlijk als doel om “terrorisme” te bestrijden. De troepen zouden jacht maken op leden van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland en Islamitische Staat. Maar critici zeggen dat veel arrestaties voortvloeien uit ongegronde beschuldigingen en persoonlijke vetes.

Niettegenstaande de overstelpende bewijzen van het tegenovergestelde, heeft de VAE herhaaldelijk ontkend dat het betrokken is bij onwettige detentie in Jemen. Tegelijkertijd heeft de Jemenitische overheid ten overstaan van deskundigen van de Verenigde Naties verklaard dat zij geen zeggenschap heeft over de veiligheidstroepen die door de VAE getraind en gesteund worden.

Amnesty’s oproep

‘Er moet onderzocht worden of deze mensenrechtenschendingen neerkomen op oorlogsmisdaden,’  zegt Tirana Hassan, crisis response director bij Amnesty. ‘De landen met wie de VAE samenwerkt op het gebied van contraterrorisme, waaronder de Verenigde Staten, moeten stelling nemen tegen de beschuldigingen van marteling. Zo moet de rol van Amerikaans personeel bij mishandelingen in gevangenissen onderzocht worden. En informatie die vermoedelijk is verkregen door marteling en andere vormen van slechte behandeling mag niet gebruikt worden.’