Afbeelding
Eis de vrijlating van masterstudent Ahmed Samir
Actueel

Eis de vrijlating van masterstudent Ahmed Samir

12 augustus 2021

UPDATE 04/07/2022:

Ahmed Samir Santawy wordt veroordeeld tot 3 jaar celstraf in Egypte. De masterstudent aan de Centraal Europese Universiteit in Wenen zit al 17 maanden onterecht in de cel omdat hij ervan beschuldigd wordt kritische facebookberichten te verspreiden. Dit nieuws komt er op de dag van zijn 31e verjaardag.  

"Denk aan de persoon waar je het meest van houdt, beeld je in dat deze persoon nu zegt dat hij een maand niet heeft gegeten, blijft afvallen en moeite heeft met spraak en beweging. In een lege kamer, enkel een bed, helemaal alleen, aan het aftakelen"

Souheila yildiz, verloofde Ahmed

HOE KAN JIJ HELPEN?

WAT GEBEURDE ER VOORDIEN?

Ahmed zou in juni normaal zijn afgestudeerd aan de Central University in Wenen als antropoloog. Na zijn studies wou hij graag trouwen met zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz en beginnen aan hun leven in Gent.

Die droom viel in duigen toen Ahmed in februari zijn thuisland Egypte bezocht. Bij aankomst op de luchthaven van Sharm-el Sheikh werd de masterstudent ondervraagd over zijn studies rond vrouwenrechten en abortus. Twee maanden werd hij gearresteerd.

Vijf dagen lang wist niemand waar Ahmed zich bevond. Later vertelde hij dat hij werd mishandeld. Agenten zouden hem geblinddoekt, geslagen en geschopt hebben, de sporen hiervan waren nog zichtbaar volgens getuigen toen hij voor de speciale aanklager moest verschijnen.

Op 22 juni werd Ahmed veroordeeld tot 4 jaar cel door een speciale noodrechtbank omdat hij een aantal posts op sociale media gedeeld zou hebben over de mensenrechtenschendingen in Egypte, posts die hij ontkent geschreven te hebben. Beroep aantekenen tegen deze veroordeling is niet mogelijk maar de Egyptische president al-Sisi kan deze straf nog kwijtschelden. Daarom is het van cruciaal belang dat we de druk hoog houden op de Egyptische autoriteiten.

BEDANKT AAN IEDEREEN die de acties voor ahmed steunt! op deze manier kan amnesty de druk hoog houden op de egyptische autoriteiten om hem vrij te krijgen.

Souheila laat weten dat het haar hoop geeft: “op dagen wanneer ik het niet meer zie zitten, biedt het mij troost om te weten dat er mensen en organisaties zijn die mee actievoeren voor zijn vrijheid. Die zeggen ‘we zijn er voor je'".

Afbeelding

meer informatie

Lees ook

Meer nieuws